Gasztro- és sörtúra (Brüsszel és Antwerpen)

Néhány évvel ezelőtt Antwerpenben jártunk. Épp egy szombati napon, amikor nagy piac volt, nem is akármilyen. Ugyanis itt mindent meg lehet kóstolni mielőtt megveszed. Ezt egyébként Katitól, egy Antwerpenben élő magyar lánytól tudtuk meg, akivel együtt utaztunk a vonaton. Egy óra alatt – míg a vonat Antwerpenbe ért – olyan sok érdekességet (no meg fontos infót) tudtunk meg tőle, amit nem lehet az útikönyvekből kiolvasni. Ezúton is köszönet érte!

A piacnak a Theaterplein ad otthont. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere.DSC_0204

 

DSCN6989

tulipántulipán1

 

Tavaszi virágok, egzotikus gyümölcsök, isteni finom, édes mandarinok, mini banánok, kandírozott gyümölcsök kagylók, osztrigák, zöldségek, fűszerek, bogyók, magvak, kolbászok, sajtok, és az elmaradhatatlan pesztók elképesztő választékban. Hihetetlen mennyiségben és persze minőségben.

brüsszel 065Olajbogyóból pl. legalább 20 féle különböző fajtájú és ízesítésű, a fokhagymás zöld fűszerestől az aszalt vörösborosig, pesztóból meg szinte megszámlálhatatlan a kínálat. (Én 28-ig tudtam követni.)

 

brüsszel 072

 

Itt kóstoltam életemben először kenguru kolbászt, meg kell hagyni, nagyon finom!

brüsszel 073

Szóval, ez egy csodás látvány, ínyenc falatokkal, nem szabad kihagyni!!! A pultok előtt egy hatalmas  kosár tele összedarabolt kenyérrel, ami a kóstoláshoz kell.

brüsszel 076

A kínáló asztalok körül helyiek, turisták, és gyerekek tobzódnak, igazán érdekes látvány. Mondanom sem kell, a nagy kosár egy óra alatt teljesen kiürült, természetesen újratöltötték.

DSCN6982DSCN6984

Mi magyarok ezt elképzelni sem tudjuk, hogy itt a kóstolásnak milyen kultúrája van. Először félve nyúltunk a kínálathoz, mintha ez nem volna természetes, merthogy ez nem illik.Talán észre is vette az egyik arab kereskedő, mert egyszer csak felkapott egy darab kenyeret, belemártotta a pesztóba és felém nyújtotta. Mosolygott és még mondott hozzá valamit, aztán kínálta a következőt.

DSCN6986

Miután jól megreggeliztünk, vásároltunk néhány félét a legjobb pesztókból (némi frusztrációval,mert még így sem biztos, hogy a legfinomabbakat sikerült kihorgászni az elképesztő kínálatból, hiszen volt még jó pár, amit nem tudtunk megkóstolni, de íme néhány fantasztikusan jó tipp: avokádókrém, tormás céklakrém, házi mustár, bazsalikomos pesztó extra parmezánnal, szárított paradicsom fekete olivával, és még sokan mások)!

Mese nincs, újra el kell látogatni Antwerpenbe!

DSCN7097

DSCN7093

DSC_0187

A következő napon keresztül-kasul bejártuk a történelmi belvárost, a gyémántnegyedet, a kikötőt, a gyönyörű paloták, templomok, mind lenyűgöző építészeti alkotások. Mindezt még madártávlatból issikerült megnézni a központi pályaudvar előtt felállított óriáskerékről, miután Orsika leküzdötte azt a fránya tériszonyát, ami időnként rátör ilyen helyzetekben. Megéri a látvány, mindössze 5 Euróért!

DSCN7057

DSCN7157

 

 

 

 

……és itt a magasban

 

DSCN7160

 

 

 

 

 

……hát nem olyan jó!

DSCN7163

 

 

 

 

…még fél perc

 

DSCN7164

 

 

 

 

…és vége!!!

Sétáltunk a legnagyobb bevásárló utcán, a Meir-en, Mondják, hogy Antwerpen a divat fővárosa, s ha még nem vettél az idén csizmát, akkor ott fogsz, és ha már vettél, majd fogsz venni még egyet. Hát ezt mi csak pénzszűke miatt nem tettük meg, de vérzett a szívünk.

DSCN6998

 

 

 

 

…magányos utcazenészek

DSCN6997

Van egy másik próbatétel, miszerint itt ezer százalék, hogy miután megkóstoltad, meg fogod szeretni a sört. Na, majd csak figyeljetek, mi aztán nem leszünk sörivók! Orsi pl. életében nem itta meg a sört, én meg ha tehetem, elkerülöm! Na jó, azért egy Kriek Cherry-t majd holnap megkóstolunk! Még aznap a tavaszi napsütésben egy söröző teraszán ülve hideg meggysör mellett megállapítottuk, hogy ez egy  csodás nap és Antwerpen nagyon klassz hely.

DSCN7128

DSCN7126

És mi nagyon-nagyon szeretjük a sört!

Másnap elvonatoztunk Brugge-be. Igazi ékszerdoboz tárult elénk.

DSCN7234

 

Szűk, macskaköves utcácskák, jellegzetes házak kovácsoltvas cégérrel, apró üzletek, templomok. Egyik legszebb meseváros Belgiumban.

DSCN7173

DSCN7242

A Grote Markt, a városka főtere a színes tulipánokkal egy igazi gyöngyszem, az egész együtt olyan, mint egy mesekönyv. Erre mondják, hogy ezt nem szabad kihagyni,

ezt látni kell, mert csodaszép!

 

DSCN7270DSCN7240

 

És a sör itt is nagyon finom!

 

 

Hát így esett, hogy két év múlva ismét Belgiumba tévedtünk… Most adtunk egy esélyt Brüsszelnek is. Nem bántuk meg.

Két év múlva..

  1. nap Brüsszel

Reggel 6-kor indult a gép, 7,40-kor landolt. 9-kor már a Wizz  air transzferrel Brüsszelben voltunk. A Grand Place a városháza díszes épületeivel magával ragadó!

DSC_0069

DSC_0051

DSC_0068

brüsszel 063

Működik itt egy élő webkamera, a megbeszélt időpontban integettünk az otthoniaknak! Nehéz továbbállni, különösen akkor, ha tudod, hogy a kislányod otthon a számítógép előtt látja, milyen hevesen integetsz, és dobálod a puszikat. Hogy a járókelők mit gondoltak a téren, azt nem részletezem. Ezt már egy ideje több-kevesebb sikerrel műveljük, nagyon klassz érzés ez a virtuális kapcsolat!

DSC_0021

 

Szóval továbbállunk, mert van még más látnivaló is. A pisilő kisfiú (Manneken Pis) egy miniatűrnek tűnik ( 58cm), ezért különösképpen bájos. Most épp egy focista mezben díszeleg, de ezt naponta változtatják.

 

Óriás változata a környező csokiboltokban látható.

DSC_0026

Itt nagyom finom waffelt sütnek, vastag, ropogós, belül mégis isteni puha! És mellékesen kifejezetten olcsó, csupán 1 €, ami itt Belgiumban ritkaság!

A turisták mégis elcsábulnak a tejszínhabos, epres, csokis csodák látványától, ezért pénztárcát nem kímélve kiadnak érte 5,50-et, de aztán megfogadják, hogy ezentúl csakis natúr waffelt fognak kérni.

Nem kell rá tejszínhab, csak úgy feltét nélkül, hogy érezd az ízét! Remek!

DSC_0033

 

brüsszel 039

Aztán később csokiba mártott eperért még benézhetsz a szomszédba!

DSC_0029DSC_0030

A Galéria Royales Saint Hubert csarnokában elit üzletek, csokiboltokkal, néhány kávézóval fűszerezve kellemes időtöltés a helyiek körében.

DSC_0109

A galériából jobbra a Rue Gréty-n jó néhány kiülős éttermet találunk, ahol erősen invitálják a turistákat egy ebédre. A menü választékos, 10 euróért jól lehet lakni és még sör vagy bor is jár hozzá.

1426881680605

DSC_0070

Van itt egy kis zsákutca,( Impasse de la Fidélité) ahol megtaláljuk a pisilő kislányt (Jeanneke-Pis).

DSC_0076

 

 

Fricska a művészetnek. Érdemes megnézni, jót derültünk rajta. Aranyos.

brüsszel 048

Ugyanitt található a város legjobb sörözője, a Delirium Cafe. Talán sokan ismerik a rózsaszín elefántos cégtáblát. Messze földről híres a csapolt söreik választéka.

DSC_0107

Megjegyzem, én nem szeretem a sört, itthon egyáltalán nem iszom, inkább boros vagyok. Ezért nem hittem, hogy nagy élvezet lesz számomra a sörözés Belgiumban. De íme, soha ne tegyünk előre könnyelmű kijelentéseket, főleg ne ítélkezzünk, amíg valamit ki nem próbáltunk!

DSC_0088

Vannak itt fincsi gyümölcsös sörök, meggyes, málnás, őszibarackos, almás, ananászos, kókuszos, grapefruitos, mind nagyon-nagyon finomak. A Delirium Red Cherry (8%-os) és a Pink Killer (ez a grapefruitos isteni, 5,4%), no meg a Floris Pomme (üdítő 3,6% alma) fantasztikusak!

DSC_0082

És hát ennyi fért bele a kóstolásba, mert azért elég ütősek a 8- 12%-osak. (Delirium tremens,Rader Ambree, Guillotine Bitter és társai)

DSC_0089

A hely nagyon hangulatos, régi sörfőzőből felhasznált berendezéssel, szinte az összes fellelhető belga sör cégére megtalálható falakon és a plafonon.

 

DSC_0086

Itt több, mint 2000 féle sörből válogathatsz. “Hihetetlen, de élmény!”  És ehhez még hozzájárult a pultos fiú, aki elkápráztatott bennünket zsonglőrmutatványával! Érti a dolgát, nem igaz?

brüsszel 102

brüsszel 103

DSC_0105

 

 

Halk jazz zene szól, igazi élvezet. Nem jó innen elmenni! No, de muszáj!

 

A galérián keresztül juthatunk a központi pályaudvarhoz, majd pár lépés felfelé egy dombra, a legszebb kilátást nyújtó Mont des Arts-ra, ahonnan szép időben remek fotókat készíthetünk Brüsszelről.

DSC_0126

Innen már látható a Királyi Palota.

DSC_0134

Majd a parkon keresztül sétálva kb. 800 m az Európai Unió épületegyüttese. Megnéztük a Parlamentáriumot, amely ingyenesen látogatható. Érdemes itt eltölteni 1 órát, nagyon széleskörű információkat ad az Unió és a Parlament működéséről.(Magyar nyelvű audio-guide is van.)

DSC_0144
DSC_0157

Innen 200 méterre található a Brüsszeli Természettudományi Múzeum, ha már itt vagyunk, “Ne hagyjuk ki!”-felkiáltással megnéztük.

DSC_0169

Van itt 4 emelet, egy kicsit kaotikus, rengeteg dinoszaurusz csontváz. Szép gyűjtemény, de mi már nagyon fáradtak voltunk és 7-kor indult a vonatunk Antwerpenbe. Utazáshoz egy fontos infó:hétvégén (péntek 19 órától) a vonatokon Belgiumban 50%-os kedvezménnyel lehet utazni az interneten vásárolt jeggyel. Menetrend és árak itt találhatók.

9-kor már az Antwerpen City Center hotelben, a világ legkényelmesebb ágyában az igazak álmát aludtuk.

  1. nap Antwerpen

Szombat lévén biztos program a piac. Minden ugyanúgy történt, mint 2 évvel ezelőtt, még az árusokat is megismertem. Jó érzés volt. Az egyik asztalon fekete gyászkeretben egy kép, 62 éves férfi, gyászjelentés, virágcsokor. Őrá nem emlékszem, de a közösségnek bizonyosan nagyon hiányzik. Gyűlik az asztalon a sok virág. Rossz érzés volt. Végigjártuk a sorokat, semmi sem változott.

brüsszel 077

Ugyanúgy kipakolták a kóstolókat, a kenyérrel telt kosarakat. Sikerült újabb pesztókat kipróbálni, de a kedvencem továbbra is az extra parmezános bazsalikomos.
DSC_0212

brüsszel 074

Az olasz pennék, raviolik, mindenfélével töltött száraz tészták, több színben és ízben sorakoztak egy asztalon.  Csak az a baj, hogy nem  vásárolhattam egyikből sem, a kézipoggyász  már tele van csokival!

Rengeteg kagyló, osztriga, mindenféle tengeri herkentyű volt kirakva, sült hal illata terjengett a levegőben. Ínycsiklandozó!

DSC_0108

Többször megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy kipróbálom az osztrigát. Most itt az alkalom,frissen gusztusosan, citrommal. Méghozzá pezsgővel! Hát nem sikerült! Nem volt hozzá bátorságom. Talán majd legközelebb. Tehát nyomós okom van rá, hogy újra szervezzünk egy antwerpeni kirándulást!

Végigsétáltunk a Meir-en, ami épp olyan, mint a budapesti Váci utca. Itt is gyönyörű épületek sorakoznak drága üzletekkel.

1426974875836

 

 

 

 

…a fiú még mindig zenél, de már nem egyedül!

 

DSCN7156

 

 

 

A központi pályaudvar kívül-belül a legszebb, amit valaha láttunk.

 

A Miasszonyunk templom, Notre Dame vagy, ahogy ők mondják: Onze-Lieve-Vrouwekerk  a Groenplaats-on csodaszép!

1426974875246

A Grote Markt-on a Városháza emelkedik ki szépségével. Középen a város nevének keletkezésére emlékeztető követ hajító szobor, a Silvius Brabo-szökőkút. (Hand Werfen=kéz dobás)

1426974864790

Márc.21-én tartják a termékenységnek és a tavasz kezdetének ünnepét. Akik ezen a napon házasodnak össze, részt vesznek egy hagyományőrző mulatságon. Az asszonyok népviseletben jönnek nagy kosárral, amely tele van fekete kagylóval.

DSC_0252

DSC_0248

1426940891909

 

A fiatalok körbetáncolják az ifjú párt, a város öreg matrózai énekelnek, tangóharmonikáznak. A jó hangulat biztosított, a hideg ellenére (épp havazásra váltott a szemerkélő eső) sokáig maradtunk.

Szegény menyasszony és a násznép is nagyon fázott! Nem túl jó tavaszkezdetnek a hóesés! Minden esetre megható jelenet volt, az ifjú ara nagyon sírt. Zokogott és vacogott.

Örültem, hogy részesei lehettünk egy városi rendezvénynek, egy esküvőnek s a hagyománynak. Úgy tűnt, épp most Andersen figurái elevenednek meg és lépnek ki egy mesekönyv lapjaiból.

1426940888982

1426940890327

Este megint elsétátunk a Grote Markt-ra. Azt gondolom, minden város más arcát mutatja nappal és mást éjjel. Csodaszép képeket készítettünk. A hideg ellenére nagyon sok ember volt az utcákon. Mit számít a zord idő, ha van a sarkon egy jó kis söröző, ahol meg lehet melegedni?

DSC_0303

1426974874616

DSC_0344

A mi kocsmánk a Groenplaats 15. szám alatt a sarkon volt. A neve Cafe’t Bolleke. Úgy választottunk, hogy élvezhessük a szép kilátást az Onze-Lieve-Vrouwekerk-re.

DSC_0343

1426974861178

A templom az esti hidegben meleg, aranysárga fényben tündökölt. A sörözőben minden asztalon gyertya, halk zene, igazi romantikus hely.

Igencsak gyatra angol tudással próbáltam előadni a kívánságunkat, mely szerint egy könnyű gyümölcsös és egy komolyabb erősebb sörre vágyunk. Jól esett, hogy ennek ellenére a lány a pult mögött nagyon kedves, türelmes és maximálisan segítőkész volt.

 

A sör itt is remek volt. Annyira, hogy még egyet kértünk. Ekkor jött az este meglepetése: kiderült, hogy Zsófi, aki a kocsmában dolgozik, éppen földink, 30 éves, alig több, mint egy éve él Antwerpenben és már perfekt beszél flamandul.

DSC_0339

Szóval, a Cafe’t Bolleke a legjobb kocsma Antwerpenben.

Jó sör van és klassz csaj van a pult mögött!!!!!

  1. nap ismét Brüsszel

Miután Antwerpenben reggelizőhelyet kerestünk, kiderült, hogy vasárnap is ugyanolyan piac van, mint szombaton.

brüsszel 068

Ismét végigjártuk a kínálatot, közben megvettük a vásárfiát. A kolbászokból 4-5 félét válogattunk, igazi házi, ízletes csemege.

DSC_0203

Kóstolás után már nem kellett reggeliznünk. Elvonatoztunk Brüsszelbe, hogy még utoljára igyunk egy-két  meggyes csodát!

A központi pályaudvar közelében van egy söröző, amit szintén érdemes felkeresni. A galéria kijáratánál található jobbra: Á la MortSubite.

DSC_0116

Gyönyörű épület, belül is nagyon szép, gazdagon díszített. 1911-ben építtette egy bankár, aki rájött, hogy az ügyfeleket szórakoztatni kell, amíg várnak a váltóikra.

brüsszel 083

A ház saját sörét, a Mort Subite Kriek-t

választottuk.Aztán elindultunk a Brüsszel Midi Pályaudvar felé. Ezen a napon kicsit jobb idő lett, napsütés is volt, így a séta sokkal kellemesebbre sikerült.

A pisilő kisfiúnál még megálltunk, mára levetkőztették, tündökölhetett meztelen valójában.

pisilőfiú

A ruhákat előre meghatározott „menetrend” szerint cserélik, amelyet a Manneken Pis barátai nevű nonprofit szervezet állít össze. Az öltöztetési ceremóniát gyakran rézfúvós zenekar kíséri. Amikor az öltöztetés befejeztével újraindítják a vizet, előfordul, hogy a nagy nyomás miatt a vízsugár messzebbre visz és a közel állókat lespricceli, a közönség általános derültségére.

Még egy waffel, sőt kettő, de szigorúan natúr! Amúgy az íze a mi kürtős kalácsunkhoz hasonlít. Becsomagolva 4 db az otthoniaknak. Biztosan örülni fognak neki!

20 perc séta és már a Midinél vagyunk. Még egy meglepi: a pályaudvar mellett szintén van egy piac vasárnaponként.

brüsszel 119

Mi már csak a romokat láttuk, rengeteg szemét, zölsdég-gyümölcs maradék, hajléktalanok és szemetes autók takarítanak. Pár óra múlva nyoma sem marad.

 

 

Transzfer a reptérre, 19,30-kor felszállt a gépünk.

Sokan azt mondják, Brüsszel nem tartogat túl sok látnivalót. Ezt lehet vitatni, de egy dolog biztos, minden percét élveztük és nem fogjuk elfelejteni egyhamar. És ott van még Gent. Vajon ott is ugyanolyan finom a sör és a csoki?

brüsszel 058

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.