Balkáni hangulat (Bosznia és Montenegró)

Régóta terveztük, hogy Montenegró tengerpartján töltünk pár napot a nyárból. A terv elkészült, Hugi és Sándor is csatlakozott hozzánk (még nem sejtették, milyen kalandos utazás vár rájuk)! Augusztus végén elindultunk Bosznián át, Jajce, Szarajevó és Mosztár érintésével a Crna Gora (Fekete Hegyek) országába. Szerencsésen átkeltünk a határon Barcsnál (ez 2-3 héttel később már komoly akadályokba ütközött volna a bevándorlók miatt)! Végső célunk az Adriai tenger legvarázslatosabb öble, a Kotori-öböl.DSC_0309

Boka-Kotorska

Jajce  kis város, egy tojás alakú hegy lábánál. (Jajce: magyarul tojás, ennek még később hasznát vettem a kotori piacon, amikor sok mutogatás után eszembe jutott, amit a városról olvastam.) Központjában egy csodás vízeséssel, mely 30 méter magasból zúdul alá.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nem kell sokat túrázni, könnyen megközelíthető, a város szívében lévő parkban van. Lesétáltunk a folyóhoz, ahol a zuhatag úgy porlasztja szét a vizet, hogy egy pillanat alatt eláztatott bennünket. Vicces volt, de jól esett a 30 fokos melegben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Csuromvizesen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Szarajevó felé  igyekeztünk, de kis hiba csúszott a számításba, ugyanis a navigációra hallgattunk, ami gazdaságosra volt programozva, tehát a legrövidebb úton bevitt bennünket az erdőbe.

DSCN8872

Eleinte még közönséges betonút volt,  aztán kezdett szakadozni az aszfalt, később el is fogyott. Egy darabig azt gondoltuk, ez nem a legjobb út, de majdcsak jobb lesz! (Olvastam több utazótól, hogy errefelé elég rossz az úthálózat, autópályáról ne is álmodjunk) Szóval, türelem!Egy óra zötykölődés után gyanússá vált  a dolog, nemhogy jobb, de egyre rosszabb lett.

DSCN8876

Murvás, poros, keskeny úton, birkanyájak között evickéltünk. Sehol egy autó, szóval rájöttünk, hogy elhibáztuk, de visszafordulni már kár lett volna. “Andrea” lelkesen navigált egyre beljebb és beljebb. Úgy 15 km-t tettünk meg kb. egy óra alatt. Lehet, hogy gyalog többre mentünk volna! Csodaszép helyeken jártunk, átvágtunk egy magas hegyen, de sajnos a kilátásban nem volt kedvünk gyönyörködni, mert minden idegszálunkkal az útra koncentráltunk.

Hatan, két autóval, fenn a hegyen, mindjárt sötétedik, katasztrófa! És mi délutánra városnézést terveztünk Szarajevóban! Szerencsére jött egy helyi autós, aki megerősítette, hogy jó irányba megyünk, majd ő elvezetett minket a főútig.

Miután “kicsit” elvesztegettük az időt, késő délután értünk Szarajevóba. Szállásunk az óvárostól nem messze, a Bijela Tabija Apartmanban volt a domboldalon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elég magasra kellett felkaptatni, de ez nem meglepő, mert a város szinte teljes egészében a hegyen terül el. Innen fentről az egész várost be lehetett látni, gyönyörű volt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Szarajevó a dombról

DSCN8882

A Sebilj kút: a fiatalok gyülekezőhelye.

Esti sétára indultunk a Bascarsija negyedbe. Mecsetek, bazárok, kiülős kávézók, jellegzetes éttermek sorakoznak a szűk sikátorokban.

Mivel szeretjük a hasunkat kihagyhatatlan program volt egy gasztronómiai túra keretében felfedezni a szerb konyha remekeit. Nagyon finom leveseik vannak, minden étkezéshez hozzátartozik egy gazdag zöldséges-húsos ragu, a csorba. A főételek közül  a csevapcsicsa (darált marha-, birka- vagy bárányhúsból készült fűszeres rudacskák parázson sütve) viszi a pálmát. Kötelező megkóstolni! Aztán még egy jó pohár hideg Szarajevszko sör és teljes az élvezet!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Cevabdzinica

Cevabdzinica-nak hívják az éttermet, ahol jó csevapot, Buregdzinica, ahol nagyon finom bureket (sajtos vagy húsos parázson sütött rétest) lehet enni. Néhol keleties zsámolyokon vagy szőnyegeken ülhetnek a vendégek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADSC_0056DSC_0053

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kicsi, de erős…

Beültünk egy kávézóba és kipróbáltunk egy igazi török kávét, ahogy ők készítik. A fiúk nagy élvezettel kortyolták a rézkancsóban felszolgált illatos feketét.

 

DSCN8901

DSC_0052

 

 

 

Az útikönyvek szerint Szarajevó az egyetlen hely a világon, ahol néhány száz méteren belül négyféle vallás (katolikus, ortodox, muzulmán és zsidó) temploma megtalálható. Ezt csak megerősíteni tudjuk, az óvárosban minden utcában találtunk, nem is egyet. Az egyik étteremben épp emiatt egy “kis probléma” merült fel, a pincér nem volt hajlandó egy egész üveg bort kihozni, mert a mecset túl közel volt hozzánk. Azt mondta: pohárban lehet, flaskában nem!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gazi Husrev mecset kívül-belül

Miután láttuk, hogy mindegyik étterem közelében fellelhető legalább egy templom, megelégedtünk a pohárral.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A fantasztikus csevap…

A bazársor kellő vonzerővel hatott ránk. Csodás festett kerámiákat vásároltunk.

DSC_0051

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az esti fényekben csodaszép kilátás nyílt a nagyvárosra  szállásunk ablakából.

 

Másnap reggel még egy rövid séta során megállapítottuk, hogy ez a város a háború okozta rengeteg szenvedés után végre él és virágzik, az emberek kedvesek és ráérősek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
…és kíváncsiak!   (A turbános öregúr tegnap is ott állt.)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Éttermek utcája
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A Latin híd

Itt áll még a híd, mely a Habsburg trónörökös  elleni merénylet színhelye volt. Régen Latin hídnak hívták, mivel a török negyedet (a beglukot) kötötte össze a latinlukkal.

Majd Gavrilo Princip névre hallgatott,  a szerb terroristának állítva emléket s ma újra visszakapta régi nevét.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A háború nyomai

A múltat sok helyen őrzik még a falakon a golyózápor nyomai és ami talán a legtöbb van itt, a temetők.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muzulmán sírkertek, ahol a fejfák kereszt helyett csak oszlopok és keresztény temetők egyaránt. Megrázó emlékek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Következő állomásunk Mosztár volt. Gyönyörű tájakon, folyóvölgyeken, szorosokon keresztül vezetett az út. Néhány helyen a sziklák annyira kilógtak az útra, hogy az előttünk haladó kamionnak többször át kellett térnie a szemközti sávba, nehogy a tetejét lesarabolja!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A Neretva völgye

Két órányi kalandos utazás után érkeztünk a Neretva két partján elterülő kis városba, melyet a híres Öreg híd, a Stari most köt össze. Történelmi jelentősége volt és van, két népcsoport békés egymás mellet élését szolgálja. A 450 éves hidat 1993-ban a horvát katonák éppen ezért tették a földdel egyenlővé. 2004-ben magyar mérnökök és katonák segítségével újra felépült s a világörökség része lett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Az Öreg híd Neretván

Mosztár bájos kis város, két vallás él a folyó két partján látszólag békében, de külön hivatalaik és iskoláik vannak. A probléma csak ott kezdődik, amikor egy bosnyák fiú horvát lányt akar feleségül venni, ettől kezdve a sztori hasonlít a “Rómeó és Júlia” történetéhez!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

                                       Nyugaton horvátok, keleten muszlimok

DSCN8936

A város fő attrakciója a hídugrás. Egy fiú fent ül a híd korlátján, egy meg tartja a kalapot és ha már elég jól adakoztak a turisták (nem tudjuk, mennyi az összeg), akkor ugrik. A híd 21 méter magas, a Neretva itt kb. 20 méter mély és borzalmasan hideg még nyáron is!

 

Itt készülődik…

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
és onnan ugrik!

Nem sikerült elcsípni az ugrást, csak azt láttuk, hogy csuromvizesen sétál újra felfelé, szóval leugrott. Vagy mégsem?!

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Néhány fiatal a folyó parton felállított magas stégről ugrált a jeges vízbe. Talán ők lesznek az utánpótlás!

DSCN8947

Régi, fényesre koptatott köveken sétáltunk át a keleti oldalra, a Kujundziluk  bazársorra. Rézművesek, ötvösök árulják a szebbnél szebb ékszereket, kereskedők hada a gyönyörű kelméket, kézzel festett kerámia ajándéktárgyakat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
…és a gyilkos töltényhüvelyekből kimunkált tollakat!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A távolban karcsú minaretek, 36 fok árnyékban, Mosztár a Hercegovina-i tartomány fővárosa, a legmelegebb és a legbájosabb város Boszniában. Pár óra kevés volt felfedezni, ide visszavágyik az ember!

A híd tövében van egy hangulatos vendéglő, nagyon kedves pincérekkel, akik igazán mindent elkövetnek azért, hogy a vendég elégedett legyen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 Resatautant Cevabdzinica

Nagyinak extra szafttal hozták a húst, miután felsoroltatta velük az összes lehetőséget, majd egyiket sem találta elég szaftosnak. De végül mindenkinek sikerült kedvére tenni. A csevap itt is remek volt!

A Kotori öböl

Mosztártól búcsút vettünk, mert még 3-4 óra hegyen-völgyön autózás várt ránk, este lett, mire Kotorba értünk. Szállásunk Scaljariban volt, itt is felfele kellett kapaszkodni a hegyen. Kicsit gyanússá vált, hogy ez a “hegyre fel” állandósulni fog, valójában bárhol választhattunk volna szállást, mindenhol csak felfelé vezetett az út a tenger szintjétől, de a kilátás páratlan volt.

DSC_0201DSC_0328

Az egész öböl elénk tárult madártávlatból. A hatalmas hegyek szétváltak, hogy a tenger közéjük folyhasson. A természet megint csodálatosat alkotott!

DSC_0101

Ezen az éjszakán a teraszon aludtam, meleg volt és gyönyörű csillagfényes égbolt, lent pedig az öböl vizén tükröződtek a város fényei. Reggel ínycsiklandozó feketekávé illatára ébredtünk, ugyanis a család kávépörköléssel foglalkozott. Ahogy elindult az üzem, a szellőzőből áradt kifelé a finom, erős montenegrói kávé illata.

Másnap  Kotor óvárosát látogattuk meg, mely szintén a világörökség része.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A Szent Trifun

DSCN8957

1979-ben földrengés rongálta meg a város több épületét, többek közt a Szent Trifun székesegyház egy részét, mely ma is Kotor jelképe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sikátor az óvárosban

DSCN8965

 

DSCN8970

A Szent Lukács templom a legrégebbi bizánci román stílusú épület 1195-ből.

DSC_0358A háromszög alakú óvárost az ősi, 2000 éves falak 4,5 km hosszan övezik.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Szent Lukács templom

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Innen indul a túraútvonal…

 

Északi kapujából indul a középkori várfal felfelé, a 260 méter magasan lévő Szent János erődhöz, melynek megmászása nem kis feladat, de a pazar kilátás minden turistát csábít. Mi sem voltunk kivételek! Orsival ketten felmásztunk 1500 lépcsőfokon, fantasztikus kihívás volt. A hazautazás előtti napot választottuk, mondván, ha véletlenül megrokkanunk, akkor már úgyis mindegy, nem sokat veszítünk! Nyáron érdemes reggel indulni, mivel délelőtt 10-11 óráig még a hegy mögött van a nap.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Útvonal az erődhöz

Piros színnel jelölték a fokozottan veszélyes utakat, de már a sárga is kemény feladat volt!

Első ránézésre lehetetlen vállalkozásnak tűnik, (és még ráadásul 3 Eurót is kérnek a kapunál) de a vállalkozó szellemű turisták nekivágnak…

Minden tisztelet a nyugdíjas korosztálynak, (akik szinte többen voltak, mint a fiatalok) elképesztő kitartással meneteltek felfelé.

DSC_0372DSC_0370DSC_0377

Velünk együtt indult el egy idősebb pár, akik hamarabb felértek, mint mi. Jött még egy fiatal pár is, a férj hátán hatalmas hátizsák, amibe beleültette  2 éves kisfiát és karján a 6 éves kislányával törtetett felfele! A kislány néha leugrott, szökdelt párat a lépcsőn, aztán visszakéredzkedett.

DSC_0333DSC_0336

DSC_0321

 

DSC_0344 Kemény munka mindenkinek, mi 1 óra alatt értünk fel az erődhöz. De a látvány kárpótolt minden fáradtságért! Onnan nézni szerte szét, nem mindennapi látvány! Az öbölben horgonyzó hatalmas tengerjárók csupán makettek lettek. Szóval, így vagy úgy, mindenkinek felejthetetlen élmény volt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kicsi, mediterrán óváros, szűk utcákkal, közökkel Itáliát idézi, a sok régi templommal igazi ékszerdoboz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nemesi palota

 

 

A reneszánsz és barokk stílus itt is érezhető, mivel a város 300 évig velencei fennhatóság alatt állt.

Sokszor körbejártuk, nem kell térkép, nem lehet eltévedni, mert mindig ugyanoda jutunk vissza és mindig felfedezünk valami szépet.

DSC_0378DSC_0379

 

 

DSC_0429

DSCN9049

Kotor városához szervesen hozzátartoznak a cicák, még macskamúzeum is van! Minden ház előtt, minden ablakban és minden hűtőmágnesen ott vannak.

 

Az óváros mellett ott van a piac, ahol meglelhető a híres njegus-i szélben szárított sonka, a finom sajtok, na és a mézédes szőlők és dinnyék.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Costa Mediterranea

DSC_0324

És természetesen a kikötő, mely  annak idején a Monarchia haditengerészeti központja volt, ahova most naponta menetrend szerint befutnak a hatalmas 10-14 emeletes tengerjáró hajók. Ilyenkor 2-3000 turista özönlik be az óvárosba, vagy busszal kirándulnak a város mellett  1700 méter magasan lévő Lovcen Nemzeti Parkba, ahol a kis hegyi faluban, Njegusi-ban remek sonkát és házi pálinkát vásárolhatnak.

DSC_0436

A Lovcen hegyre 18 km hosszú szerpentin vezet fel, (a távolság légvonalban mindössze 2 km) 27 hajtűkanyarral, melyet mi is bevállaltunk. Korán kell indulni, amikor a buszok még nem jönnek, mert aztán később többnyire csak tolatgatva lehet megoldani a szűk szerpentinen való osztozkodást.

DSC_0193

Van itt egy drótkötélpálya is, két gerinc között 500 méter hosszan lehet siklani egy hevederen lógva. Csekély 10 Euróért hátborzongató élményt nyújt! Aki tériszonnyal küzd, kerülje!

 

DSC_0236DSC_0218

Sok szép kilátópont van, ahol érdemes fényképezni.

Itt Orsinak is remegett a lába!

DSC_0216

Végső szállásunk Dobrota településen a Dobrisa Apartman volt, melynek teraszáról szintén páratlan kilátás kínálkozott, de nem kis áldozatok árán, mert előbb jött a fekete leves! Megint felfele kellet menni, nem is keveset! Az apartmanhoz  (a harmadik szintre) az utcáról 60 lépcső vezetett fel, melynek utolsó fordulójánál még korlát sem volt! Ejnye-ejnye! Ezt nem közölték a foglalási oldalon! Mivel családunk tagjai többnyire nem alpinisták, egyáltalán nem örültünk ennek az apró részletnek. A 36 fokos kánikulában nehéz kardio-edzésnek bizonyult az apartman megközelítése. Nem is beszélve arról, hogy a környék sajátossága miatt a tengerparttól a kertkapuig még szintén keményen emelkedik az út! Szóval, igazán “aktív” pihenésnek néztünk elébe! Ezért aztán egy napig fontolgattuk, hogy keressünk-e másik szállást, vagy, ha már felcipeltük az összes csomagot, maradjunk a fenekünkön. Az utóbbit választottuk és igyekeztük napi 1-2 alkalomra leredukálni a lépcsőjárást. Kicsit úgy éreztük magunkat, mint a toronyba zárt királylány.

Kárpótlásul ezt láthattuk a teraszról…

DSC_0184

Bevallom, engem teljesen lenyűgözött!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
…és ahogy reggelente bekúszott az öbölbe egy-egy tengerjáró!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vigasztalásképpen esténként sokáig csodáltuk a teraszról a tenger vizén tükröződő fényeket, hallgattuk a kis templomtorony harangjának zendülését. Ahogy az öblöt körbezárják a hegyek, a hangokat visszaverik, felerősítik.

Ennek ékes példája volt egy éjszakai “incidens”! Az történt ugyanis, hogy egyik hajnalban 4 órakor erőteljes férfihangra ébredtünk. Gazdája nyilván többet ivott a kelleténél, mert mindenfélét énekelt, jól felverte az utcát, de ez még nem is lett volna olyan borzasztó, előfordul az ilyesmi. Ami ezután történt, míg élek, nem fogom elfelejteni: géppuska sorozatlövés hasított az éjszakába, de olyan közelről és olyan hangosan, hogy mind a hatan összefutottunk. Ropogott, csattogott, süvöltött, – a hegyek megtették a magukét – csakúgy zengett minden a hajnali csendben. Mi ez? Háború van? Kis időre elhallgatott, majd újabb sorozatot indított. Hát, mit mondjak? Nekem benne volt a zabszem a …! Villámgyorsan visszabújtunk az ágyba, de elaludni már nem tudtunk. Éles fegyver volt! Nem fogom elfelejteni azt a hangot!

Reggel hamar leszaladtam a házinénihez, megkérdeztem tőle, vajon mi volt ez? Csodálkozva nézett rám, mondván, ő nem hallott semmit. Majd a fia nevetve hozzátette: Ah, this is holiday! This is Slavik Night!  

Ahaaa, szóval Szlávok Éjszakája…! Gondolom, a turisták nem örülnek annyira az ilyesminek! Vajon milyen gyakran van Slavik Night? Vagy elég egy borgőzös éjszaka és már előkerül a háborúból megmaradt géppuska…? De azt hiszem, csak én érzem ezt ilyen tragikusnak, merthogy ők a boldogságtól lövöldöznek ám!  De akkor is, ez éles fegyver volt! Igen, ez is Montenegró! Ők így ünnepelnek. (Az ott töltött 5 nap alatt még egyszer volt szerencsénk részt venni egy kisebb “ünneplésben”.)

A  hátralévő napokat fürdéssel töltöttük. Az öbölben a víz sósabb, hőmérséklete több fokkal melegebb (28 fok), mint a nyílt tengeré. Itt még Hugika is elcsábult és megmártózott!

DSC_0282

DSC_0281

Másnap ellátogattunk a Budva mellet lévő híres Jaz strandra. Valóban igaz, itt legalább 5 fokkal hűvösebb és tisztább a víz.

DSC_0164 A kő viszont tűzforró…

Ez a környék leglátogatottabb strandja, napágyakkal, (8 Euro/nap) ernyőkkel, éttermekkel.

DSC_0153

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Budva óvárosa is nagyon szép, hasonlóan Kotorhoz, szintén vastag  várfalakkal körülbástyázva, ahonnan egy kis kapun át lehet kijutni a városi strandra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kicsi strand a várfal mögött

Nagyon érdekes, ahogy a szűk utcákon sorakozó templomok, kávézók, kis ajándékboltok világából egyszer csak  a fal mögül elénk tárul a nyílt tenger.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Kotori-öbölben a nyár hosszú és forró, olyan, mintha egy üvegházban lennénk, a páratartalom nagyon magas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Budva

A szél nem fúj, hiszen a hegyek körülveszik, lezárják, óvják mindenféle erőteljes behatástól.  A felhősebb napokon még párásabb, szinte semmit sem lehet látni a ködfüggönyben. Nyáron szinte elviselhetetlen a hőség, a nyílt tengerpart ilyenkor felüdülés.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 óváros

DSC_0178DSC_0428DSC_0416

Utolsó napunkon hajókiránduláson vettünk részt. A hajó Kotorból indult Perastba, közben kikötött a Szirti Madonna szigeten, ahol körbejárhattunk egy kicsit.

DSC_0399

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A Szirti Madonna sziget

Csodaszép, aprócska sziget, melyet mesterségesen hoztak létre, éppen csak egy templom fér el rajta. A legenda szerint egy XVI. századi földrengés után a perasti Szent Miklós templom oltárképe rejtélyes módon itt akadt fenn egy szirten.  Egy halász észrevette, visszavitte a helyére, de aztán még egyszer elcsavargott(?) az oltárkép, történetesen ugyanoda, ekkor már bizonyosak voltak benne, hogy itt kell felépíteni a templomot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMellette a Szent György sziget, amely nem látogatható, rajta egy kolostor és a helyiek középkori temetője. Szemben Perast, a kis halászfalu, fénykorában nagyon híres tengerészváros volt.

DSCN9033

DSCN9043

DSC_0411DSC_0417DSC_0420

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A Perast-i riviera
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Minden irányból varázslat!

DSCN9056

Itt találkoztunk egy magyar származású utcazenésszel, aki extra nekünk magyar slágereket énekelt. 6 éve él itt a feleségével, szobát adnak ki, az asszony azzal foglalatoskodik, ő meg (hogy hasznát is vegyék, de túlzásba se vigye) inkább zenél.

DSCN9044

 

Pompás barokk stílusú épületek árulkodnak a régi szép időkről. Azt olvastam, hogy Perast az egyetlen város Montenegróban, ahol a helyi törvények szerint külföldi állampolgárok nem vásárolhatnak ingatlanokat!

Perast

DSCN9050

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Egy tisztes  kőház kőpadján

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kotor város kapuján egy Tito-tól idézett felirat áll: “Ami a másoké, azt nem akarjuk, de a miénket nem adjuk!”  Vigyáznak rá, jól teszik!

 

A kirándulás a végéhez közeledett, még egy szép hajóút várt ránk vissza a kotori kikötőig.

DSCN9041

 

 

DSCN8986

Kissé elfáradt a társaság…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Egy rozoga szalagkorláton 1200 m magasban

Méltán mondják, hogy Kotor a kelet Velencéje, hiszen  az egész öböl – Kotorral, Perasttal, a kis szigetekkel – úgy, ahogy van, egy varázslat! Azon gondolkoztam, vajon mi az, amitől mégis más? Miben van a varázsa?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Reggeli ködben a Lovcen hegyen

 

Talán csak egy különbség van: ők nem akarnak minden turistát elcsábítani, megkopasztani, nem hivalkodnak a legszebb strandjaikkal, éttermeikkel, nemzeti kincseikkel. Nincs nagy hírverés, nem kell a propaganda! Aki egyszer meglátta, ezzel a varázslattal térhet haza!

Zakynthos, a teknős-sziget

DSC_0676

Amikor Görögországra gondolok, mindig eszembe jut egy fehér sziklákkal körülölelt öböl egy partravetett hajóronccsal, melyet gyakran láttam képeslapokon és utazási prospektusokon. A tenger elképzelhetetlenül  kék, a sziklák vakítóan fehérek.

DSC_0621

Mindig azt gondoltam,  nyilván kihasználták a digitális fotózás technikai lehetőségeit, minden színt felturbóztak rajta, mert a türkizkék olyan intenzíven világít, hogy ilyen színt nem produkálhat a természet. Turista még ilyet nem látott! Hát el is indul nyomban, hogy saját szemével győződjön meg a valóságról, amely még szebb, még elképesztőbb, mint bármilyen képeslap!

 

A sziget egészen kicsike, szinte egy nap alatt be lehet járni. Körbeautózva a kerülete nem több, mint 150 km. Első 4 napunkon autót béreltünk. Alykesben volt a szállásunk, a Montes Apartment,  ahonnan elindultunk az északi rész felfedezésére.

Először azonban két fontos dolgot be kellett szereznünk. Egy finom zakiynthos-i vörösbort és egy mézédes görögdinnyét!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Alykes hegyei

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itt a partszakasz dimbes-dombos, a nagyobb hegyek általában megakasztják a felhőket, amik naphosszat ott ülnek a sipkájukon. Délelőtt mindig sejtelmes párába burkolóznak és egybefolynak a tengerrel a horizonton.

DSC_0456

De mielőtt nekivágtunk, előbb lecsekkoltuk a tengert. A víz kellemes volt, pontosan 22 fokos.  Ez elég figyelemre méltó érték június elején! (Azért tudom ilyen pontosan, mert ezúttal vittünk egy hőmérőt, hogy megelőzzük a vérre menő vitákat a vízhőmérsékletet illetően.) Egész nap strandoltunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Napkelte Alykesben

Másnap reggel 6-kor megint a parton voltunk, vártuk a napfelkeltét. Fél hétkor felbukkant az izzó vörös gömb a tenger fölött. Néhány perc múlva már aranyhidat épített és melegítette a talpunkat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAznap a sziget északi csücske felé vettük az irányt. Agios Nikolaos kikötőjében érdemes hajóra szállni, mert innen legrövidebb és ennél fogva legolcsóbb a kirándulás az északi nevezetességekhez.

DSC_0517A part mentén láthatók a gyönyörű kék barlangok, de vannak még délen is Keri partjainál, melyekhez Laganasból lehet eljutni.

A sziklafalakban tátongó üregek körül csodaszép színekben pompázik a tenger!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

DSC_0602Aztán továbbautóztunk a nyugati parton a híres Navagio öböl felé. Ez az a hely, ami annyira csalogató a képeken és ami a valóságban olyan lélegzetelállító ! Itt vetődött partra egy elsüllyedt csempészhajó, mely a Kincses Szigetet idézi. A roncs a fehér homokon pihen 30 éve. A magasból letekintve a szédítő mélységbe remegő lábakkal, fél méterrel a szikla szélétől, hát nem nagyon tudom leírni, hogy milyen érzés! Feledhetetlen, az biztos!

Ebbe az öbölbe csak hajóval lehet eljutni, melyek szintén Agios Nikolaosból és Porto Vromi kikötőjéből indulnak.  Amint feltűnik az utasok előtt a Navagio, mindenki üdvrivalgásban tör ki. Fentről csak apró pontok a csónakok,  a turisták hangja pedig visszhangzik a sziklafalak között. Kihagyhatatlan élmény!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Navagio öböl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pár rozoga deszkán, úgy 50-100 méter magasban a talpunk alatt fütyül a szél!

Körülbelül ilyen érzés…

 

Kicsit még beljebb autóztunk a sziget belsejébe. Exo Chora és Agios Leon, a  kis hegyi falvak sok szépséget rejtegetnek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Egy elhagyatott templom
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
…ahol mégis minden nap harangoznak

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Régi templomok  virágzó leánderekkel,  kis fehér házak muskátlival és persze narancsfák naranccsal. Végre sikerült egy frissen leszakított narancsot megkóstolni, amire már oly rég áhítoztam. Isteni finom, édes és lédús volt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Koiliomenos Fő tér
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tiszta GÖRÖG!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mint egy szellemváros

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
…de a szőlő mindenhol ott van!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Giatras Museum 1794

 

 

Agalasban egy ősrégi olivapréselő műhely maradványain múzeumot rendeztek be, mely ingyen látogatható.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Szép kövér a bazsalikom

A hozzá tartozó kertet egy falubeli tartja rendben, aki nagyon lelkesen körbevezetett bennünket. Úgy tűnt, nagyon ritkán adódik alkalma a tárlatvezetésre! Körülbelül úgy nézett ki a hely, mint a mesében, “ahol a madár se jár”.

 

DSC_0663A  kimustrált roncsautó még felhasználható a ház körül, amúgy meg sokba kerül leadni!  Minden jó lehet valamire, például virágtartóként még sokáig jó szolgálatot tesz egy hatalmas bokor muskátlinak!

DSC_0664

DSC_0701

Agios Leonból egy bekötőúton lejutottunk a nyugati part legszebb strandjára, Limnionasra. Itt minden a turisták kényelmét szolgálja. Nyugágyakon lehet pihenni a teraszokon s a mélyben csillog a kristálytiszta azúrkék tenger. Hűsítő koktélokat szolgálnak fel elég borsos áron, de minden esetre luxus körülmények között!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Limnionas, a luxus strand

 

 

 

 

Visszaindultunk, átvágva a szigeten a keleti partra. Alykes-től nem messze van egy bizonyos gyógyító kénes vizű öböl, a Xigia Beachmely megfelelő széljárás esetén iszonyatos záptojás szagával már idejében felhívja magára a figyelmet. Mi is megálltunk és eltöltöttünk itt pár órát. A tengerbe ömlő források szulfát és kollagén tartalma kiválóan alkalmas bőrbetegségek gyógyítására, nem beszélve a tengervíz ásványi anyag tartalmáról. Dupla élvezet!

DCIM101GOPRO
Xigia beach, gyógyfürdő a tengerben

Nagyon tiszta a víz, élvezetes a fürdés benne. Különleges a színe is, világoskék, néhol láthatóan fehéren szivárog a sziklafalból a kénes forrás. Érdekes, hogy itt éppen fordítva működik a tenger hőmérséklete, mert alul egészen meleg, fent a nyakunknál viszont majdnem jéghideg volt.

 

DSC_0734

DSC_0737

DSC_0727

A nyugati parton még sok szép vendéglő-kilátó van, ahova érdemes  betérni.

DSC_0719

DSC_0744

DSC_0633

 

DSC_0693

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Limnionas felülről

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Keri kilátó
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jó nagy keréknyom! De vajon hova?

Az ötödik napon átköltöztünk a déli főhadiszállásunkra, a Laganas melletti csendes faluba, Agios Sostisra,  a Koklas Studiosba.

DSC_0832

Ez egy csodálatos olivafarm, ahol olyan vendéglátásban volt részünk, amilyenben még soha! Teresa, a tulajdonos mindenféle ajándékokkal halmozott el bennünket s a kertben termett zöldségek, a bor, az olivaolaj, a tojás, mind-mind a vendégek rendelkezésére állt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Szélhárfa kagylóból

A legszebb helyen voltunk, a legjobb vendéglátóknál!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kilátás a kertből
Svédasztal a vendégek szolgálatára
Svédasztal a vendégek szolgálatára

A kert egy nagy terasz volt, kilátással a tengerre, nyugágyakkal, árnyas szőlőlugassal. Itt is gyönyörű volt a napkelte.

DSC_0843DSC_0856

 

És ez még nem minden, mert  Zakynthos rejteget még valamit, amiért idejöttünk. Itt költ az álcserepes teknős, a  Caretta-caretta. Egy kifejlett példány több, mint 100 kg súlyú is lehet. (A legnagyobb eddig ismert teki 500 kilós és 2 m hosszú volt.) A hímek soha nem hagyják el a tengert,  a nőstények pedig csak szaporodás idején. Marathonisi sziget (Laganastól kb. 2 km) homokos partszakaszán rakják le tojásaikat. A  kis teknősök 2 hónap múlva kikelnek és azonnal elindulnak a tengerbe. Majd 20-30 év múlva visszatérnek ugyanoda, ahol megszülettek, hogy ők is ugyanitt lerakják tojásaikat.

DSC_0805A kikötőben van egy öreg halász, aki minden nap etet egy teknőst. Szép kifejlett példány, sokat eszik a közönség nagy örömére. Már reggel 7 órakor   meghallottuk,  ahogy az öreg hívja a tekit, bottal ütögetve a csónak oldalát.

DSC_0890Az jön is sebtiben és komótosan úszkál a csónak körül. Aztán már kapja is a csemegét. Amikor ráharap a csalira, az öreg felhúzza a botot, vele együtt a teknőst is. Persze ez a fejezet csak akkor jön, amikor valaki bedob egy kis pénzt a kalapba! Ez a belépő a csónakba. Így aztán egy simogatás is jár a mutatványhoz!teki2teki1

DCIM101GOPRO
Amatőr teknős-les a pedalosszal

Természetesen napi programunk része lett a teknőskeresés. Beúsztunk jó messzire, de nem jártunk szerencsével. Aztán vizibiciklivel is, de ismét nem láttunk egyetlen kibukkanó teknősfejet sem. Aztán biztosra mentünk, befizettünk egy motorcsónakos teknőslesre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Marathonisi, a teknős-sziget

A  2 órás kirándulást Marathonisi szigetre fürdéssel egybekötve vétek lett volna kihagyni, mert ez a sziget is csodaszép. Alakja éppen olyan, mint egy teknősé. A Laganas felőli oldala homokos, itt költenek a teknősök.  A másik fele nagyon vadregényes, sziklákkal, barlangokkal, csodaszép csíkos, gömbölyű kavicsokkal!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mély a víz, bár nem annak látszik

Nagyon-nagyon szép. Jót úsztunk a kristálytiszta vízben, aztán jót nevettünk, ahogy a Nagyit jobbra-balra és előre-hátra hömbölgették a hullámok a parton. Olyan erős hullámzás volt, hogy szegény nem tudott kikeveredni belőle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A csónakban a hős kapitány!

Nehéz feladat volt a beszállás és a kiszállás is. Vicces volt, ahogy a kapitány kirakta, meg berakta a csónakba, szóval nagyon vidám nap volt!

És még teknőst is láthattunk a laganasi öbölben. A hajók mindig biztosra mennek, valószínű van valami segédradar-féle rajtuk. Megállnak valahol, ahol jelez és pár perc után megjelenik a teki. Mindenki átszalad a csónaknak arra az oldalára, épphogy fel nem borul. Ilyenkor a partról ijesztő látvány a félrebillent hajó! Pár perc az élmény, aztán elbúcsúzik a kapitány: “By, by Toto!”- és  a teknős eltűnik!

Másnap még egyszer láttunk egyet úszás közben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Caretta-caretta

Utolsó napunkon délután Hugival és Sándorral randevúztunk, akik akkor érkeztek Laganasra a Vossos Hotelba. Nagyon meleg volt, a parton végigsétálva, többször belecsobbantunk a “hűs” tengerbe,

DSC_0772

ami már annyira nem is volt hűs, mert négy nappal ezelőtt itt az öbölben 26 fokot mértünk és azóta csak melegedett. A vége az lett, hogy úgy ücsörögtünk a tengerben, akár egy thermálfürdőben. Még Hugika is, akit amúgy nagyon ritkán tudtunk vízbe csábítani.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mókus vagy kutya?

Csodás homokszobrokat láttunk, némelyik egészen igényesen, kagylóval kidíszített remekmű volt!

 

DSC_0842

Miután kattintottunk néhány fotót (többször próbálkoztam, mire mindenki belefért), visszasétáltunk Agios Sostisra, hogy megmutassuk Teresa csodálatos farmját.

DSC_0927

DSC_0924

 

Egy üveg Avgoustiatis zakynthos-i vörösbor mellett felidéztük az itt töltött napokat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Forró napokon…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A laganasi öböl a teraszról…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
…és éjjel
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A disco-sziget

DSC_0769Később megvacsoráztunk a környék legjobb éttermében, az El Greco-ban. Jól főznek, nem drága és kedvesek az emberek. A ház borát kóstoltuk meg, sikerült két korsóval elfogyasztani belőle! Miután jól felöntöttünk a garatra, még kaptunk egy harmadikat ajándékba. 

Mert a görög egy vendégszerető nép!

Aztán felajánlottuk Hugiéknak, hogy vizibicajjal hazavisszük őket, de nem álltak kötélnek! Pedig nagyon tuti lett volna egy éjszakai pedálozás! Miután jól megvitattuk, hogy merre van a hazafele (ahányan voltunk, annyiféle variáció volt), a járt utat  választottuk.  Így aztán visszakísértük őket egy darabig Laganas felé. Még kísérgethettük volna egymást párszor, akár reggelig is, ha nekünk  nem indult volna másnap reggel a repülőgépünk!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zakynthos…

Hazafele kényelmesen utaztunk, kb. 140 üres hely volt a gépen.

Ugyanis a  Wizz Air aznap indította charter járatait a szigetre, így első visszaútja majdnem üresjárat volt.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kefalonia

Ezért még ráadásul a jegy is rettentően olcsó (26 Euro) volt! Éredemes rá vadászni!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
…és Budapest

Lanzarote tűzhegyei

Miután Tenerife kellőképpen megigézett bennünket, de másodszor elmenni oda igencsak nagy luxus lett volna, inkább egy másik sziget kincseit kívántuk meg.       Nekivágtunk Lanzarote felfedezésének.

IMG_5559

Nem volt túl egyszerű, mert költségtakarékosság miatt a Ryanair londoni átszállásos járatával utaztunk, így az ára elég kedvező lett. (Pozsony-London-Lanzarote retúr 50 ezer Ft/fő) A reptéren éjszakázós kaland is újdonság volt, de a megismerés vágya hajtott bennünket. Utólag összegezve, minden kényelmetlenséget érdemes volt elviselni az élményért!

DSC_0008

DSC_0434

Pár hónappal az utazás előtt kikerestem a webcamerát, ahonnan majd integethetünk az otthoniaknak és gyakran megnéztem az aktuális hőmérsékletet.

Első szállásunk a sziget déli partján, Playa Blanca-n volt, a 3 csillagos Hotel Corbeta-ban. Kellemesen csalódtunk, mert legalább 4 csillagot érdemelt volna. Az ellátás osztályon felüli, reggeli és vacsora svédasztalos kivitelben.

DSC_0298

Rengeteg halat ettünk, jobbnál jobbakat és gyümölcsöket elképesztő mennyiségben. A dinnye és a narancs édes volt s lédús, a banán pedig nagyon különleges. Mini banánnak hívják, mézédes, kicsit sárgadinnye illatú. A trópusokon, ahol őshonos, csak ez a minőség jár az embereknek. A nagyobbakat, amit mi ismerünk itthon, állati takarmánynak használják fel.

DSC_0499IMG_5360 DSC_0492Szépen gondozott, hatalmas parkban rengeteg kicsi, fehér házikó, szép terasszal, medencékkel, bárral, nagyon jó hangulatú hely.

 

DSC_0296

IMG_5361

Sok-sok növény van mindenfelé, olyanok is, amelyek itthon is megélnek, de micsoda különbség! A seflerának nemhogy virága, de termése is van, a piros virágú kaktuszokat pedig sövénynek nyírják!DSC_0036DSC_0490

 

….és például ott ilyen a golgotavirág!

 

DSC_0494

DSC_0489

 

 

Lanzarote egy vulkáni sziget, az Atlanti óceánban húzódó törésvonal mentén az évmilliókkal ezelőtti kitörések következményeként  jött létre. Ami legjobban vonzott benne, az pedig a Montanas del Fuego vagyis a tűzhegyek. Sokat olvastam róla, a vulkán utolsó pusztítása 1824-ben volt. Nagyon felcsigázta az érdeklődésemet, milyen is lehet egy hegy gyomrában  jelenleg is izzó, fortyogó, bármikor aktivizálódó lávatömeg fölött lépkedni?

DSC_0072

Van itt egy csodálatos természetvédelmi terület, a Timanfya National Park, mely csak vezetett túrával, autóbusszal látogatható.

DSC_0164

DSC_0158A bejáratnál jegyet váltottunk az autóra (9 Euro), majd ünnepnap (május 1) lévén, 1 km-t 20 perc alatt araszolva tettünk meg a déli kánikulában. Szóval, sokan voltak, érdemes korábban odaérni. A parkolóban már elénk tárult a bíbor és fekete sivatag a vulkáni kúpokkal!

DSC_0061

Több autóbusz is indul a turistákkal, fél órás körbevezetés alatt spanyol, angol és német nyelven ismertetik a kitörések rövid történetét, melyet egy helyi pap feljegyzéseiből ismerhetünk meg.

DSC_0153

A különböző vulkáni képződmények, kráterek, barlangok keletkezésének helyén pár percre megálltunk. Kiszállni sajnos, de nagyon sajnos egyáltalán nem lehetett, csak fényképeket kattintgatni az ablaküvegen át.

Sokszor azt sem tudtuk, jobbról vagy balról fotózzunk, csak forgattuk a fejünket, mert mindegyik oldalon egy-egy csodás természeti képződmény  volt.

DSC_0161

Nem akartunk lemaradni semmiről, ezért kitaláltuk, hogy másodszor is elmegyünk a buszos körútra. Mivel felszálláskor a jegyünket nem kezelték, (valamilyen okból épp nem ezzel foglalkozott a sofőr) újra felszálltunk. Az ellenkező oldalra ülve mindent láthattunk még egyszer! Dupla élvezet volt!

DSC_0067

Elképesztő ez a hely! A természet megint megmutatta, hogy a semmiből milyen csodát gyúrt össze barna, vörös, fekete és sárga színekben, csupán homokból.

 

DSC_0135Visszatérve a parkolóhoz még néhány érdekes dolog várt ránk. Lyukak vannak a talajban, amelyekből a föld mélyének geotermikus energiája árad. Az egyikbe egy csövön keresztül vizet öntöttek, aztán pár másodperc múlva gejzír formájában tört fel.

DCIM100GOPRO

Egy másikba száraz kórókat gyömöszöltek, melyek alulról izzani kezdtek, majd lángra kaptak, elégtek. Azt hiszem, más helyeken ezt turista-vakító látványosságnak szokták nevezni , de itt valahogy egyáltalán nem az, semmi  hókusz-pókusz, csupán maga a döbbenetes valóság.

DSC_0130Egy vicces fiú, aki a bemutatót tartotta, fölöttébb élvezte, hogy  a tátott szájú turisták nem tudják mire vélni a dolgot.

DCIM100GOPRO

Egy laza mozdulattal felkapott a földről egy marék salakot, odafordult hozzám s miközben megkérdezte, hogy akarok-e ajándékot, már bele is tette a markomba. Hát én azt sikítva dobtam el, olyan forró volt. Ezután mindenki tesztelte különböző helyeken. Mindenhol nagyon meleg, őrület! Ahogy lejjebb kaparunk, egyre DCIM100GOPROmelegebb. Már pár méterrel a felszín alatt 400 fok van.

DSC_0138

A legnagyobb nyílás egy 3 m átmérőjű kút, melyen öntöttvas rácsokon csirkéket sütnek. 20 perc alatt ropogós grillcsirkék készülnek, melyeket az El Diablo étteremben lehet megrendelni és elfogyasztani. A járólap itt is meleg. Jól fűt a vulkán! Szükség ugyan nem lenne rá, mert itt mindig nyár van. (Legrosszabb esetben is 19-20 fok.) Lanzarote a Kanári szigetcsoport Afrika partjaihoz legközelebb eső és legmelegebb tagja. Az esőt csak hírből ismerik, csupán a téli hónapokban fordul elő, összesen kb. 5 napon, 1-2 mm. Eléggé elkényeztette az időjárás a szigetlakókat! Van egy mondás, miszerint: Ha igazán meg akarsz ismerni egy spanyol embert, figyeld meg, hogy viselkedik, amikor esik!

DSC_0243

Még vagy egy órán keresztül pásztáztuk a tűzhegyeket, nem lehet megunni. Rengeteg fotót készítettünk, nehezen hagytuk el a Montana Fuego-t.

DSC_0140Az ördög nem alszik!

No, meg a tűzhegyek sem! Ha csak ez az egyetlen gyönyörű hely lenne a szigeten, akkor is megéri ide eljönni!

 

DSC_0079

De van még jó-néhány, több napra való látnivaló, így a mi 6 napunkból csak 1 maradt a strandolásra! Annyira nem bántuk, azon az egyen is sikerült jól leégni!

 

A nemzeti parkból a part IMG_5374mellet autózva megtaláltuk a gyönyörű zöld színű El Golfo-t.DSC_0029

Fentről káprázatos látvány a fekete homok, azúrkék tenger és vörös sziklákkal körbevett zöld tavacska.

DSC_0257Tábla jelzi ugyan, hogy nem lehet lemenni, de a turisták felfedező vágyának nem lehet határt szabni.

 

DSC_0256 IMG_5372

Akinek volt mersze, leereszkedett a meredek lejtőn az öbölbe.Természetesen mi is megtettük, nem volt vészes, hanem a visszaút nehéz kardió-edzés volt.

IMG_5397

IMG_5380

IMG_5398

Következő állomás a Los Hervideros szikláinál húzódó öböl. A láva alakította barlangok  lenyűgöző látványt nyújtanak.

DSC_0264

DSC_0085

DSC_0039

A fekete lávaköveket évezredek óta alakította a szél és az óceán. Néhol az öblökben olyan szabályos ellipszis alakú hatalmas, fényes köveket láttunk, hogy rajzolni sem lehetett volna szebbet.

DSC_0240

Olyan szépek lennének itthon a kertben! Szép, sima, gömbölyű, meleg, fekete kövek. Hazahoznám!

DSC_0242

Az öbölben találtam olív-köveket is, ezek kívül fekete bazalttal burkolt, belül zöld kristályos kövek, több helyen árulják is őket. Majd lejjebb megmutatom, hogy én milyeneket gyűjtöttem!

Másnap kicsit beljebb mentünk a szigeten a bortermelő vidékekre.

DSC_0309DSC_0305

Nagyon érdekes, ahogy a szőlőt művelik. Nem vacakolnak kordonokkal meg kötözéssel. Egyszerűen kivájnak egy 2-3 m átmérőjű gödröt, a szélirányból felraknak bazaltkövekből egy 40 cm magas félkör kerítést és beleültetnek egy szőlőtőkét. Így az éjjel-nappal meleg, fekete homokon terem majd a szőlő. Biztosan működik!

IMG_5486

A rengeteg kaktuszból pedig nagyon finom pálinkát főznek! Viszont az üzletben nem árulják, szigorúan csak házilag az őstermelőtől!

IMG_5479DSC_0391IMG_5478

 

 

 

IMG_5503

 

 

 

IMG_5501

IMG_5477

 

Az El Grifo bormúzeumban finom vörösbort kóstoltunk, bár később a piacon egy idős bortermelőtől megtudtuk, hogy Lanzarotén a fehérborukra büszkék a termelők.

DSC_0415DSC_0416

DSC_0465DSC_0469

A másik büszkeség a lávakő, mely mindenhol megtalálható a szigeten. Csodaszép ékszereket készítenek belőle, vagy a szemfüles útszéli árusok csak úgy magában, (természetesen olív féldrágakőként) eladják a turistáknak. Gyógyító hatása nagyon magas ásványi anyag tartalmánál fogva már ősidők óta bizonyított. Hasznos építőanyag, ahogy a szőlőtermelésnél, úgy a házépítésnél is felhasználják.

DSC_0473

Nemegyszer díszítőelemként is funkcionál. Sok helyen a hófehér kapuoszlop tetején festett kőoroszlánok helyett méretes koromfekete lávakő díszeleg a maga természetes valójában.

IMG_5476

Semmi cicoma, puritán, ahogy a házak. Nekem tetszik! A festékboltok nyilván csak fehér festéket tartanak, nincs szükség másra. Praktikus megoldás. A lávakő természetesen be van illesztve a ház falába, működik a feng shui! Lehet, hogy egy kicsit ördögtől vagy sokkal inkább tűzhegytől való, de ha az ember jobban érzi magát tőle, akkor miért ne? Én fotelt faragnék belőle!

DSC_0390

DSC_0380DSC_0411

 

 

 

 

Keresztülautóztunk a szigeten a nyugati partra, La Santa-ig. Itt nagyon erősen hullámzik az óceán, ez a hullámlovasok paradicsoma.

DSC_0110DSC_0349

DSC_0326

 

 

Déltájban értünk oda és jól elbámészkodtunk, mert épp egy csapat szörfös próbálkozott több-kevesebb sikerrel a hatalmas hullámokon felülkerekedni.

DSC_0331

 

Amíg csodáltuk őket s a mutatványaikat, a déli nap megtette a magáét, fedetlen testrészeink leégtek! Kezdetnek nem rossz, csak kicsit foltos!

DSC_371

 

Kicsit odébb két horgász eklendezett hatalmas botokkal. Vicces volt, mert nem egy megszokott nyugodt pecázást láttunk, hanem állandó futkározást.

 

Ahogy felcsapott egy hullám, ők úgy ugrottak szét, mint a villám és ketten kétfelé futottak.

DSC_0367

Biztos nem akartak vizesek lenni! Halat nem fogtak, viszont mi jól szórakoztunk.

DSC_0279

Visszafelé Femés  falucskán mentünk keresztül. Nem említik a nevezetességek között, pedig egy igazi gyöngyszem.

DSC_0282

 

 

Meredek hegyoldalban kanyarog felfelé az út s a tetején ott van ez a kis település.

DSC_0286A legszebb kilátás egy hangulatos vendéglőből, a Balcon de Femés teraszáról élvezhető, ahol a canarian soup kiváló! Ez egy ízletes, nagyon sűrű, zöldséges lencseleves. Finom a tenger gyümölcseiből készült leves is, meg kell kóstolni, nagyon tartalmas, mint a mi gulyáslevesünk. Tele van kagylóval, garnélával, apró polipokkal.

DSC_0089

Itt fenn a magasban a látvány lenyűgöző, tiszta időben az óceánt is lehet látni. Majdnem olyan szép, mint Tenerifén a Masca völgy!

Másnap Playa Blanca kikötőjében a Marina Rubicon-on sétálgattunk. Szerdán és szombaton szép nagy piac van, vásároltunk aloe verás kencéket, hűtőmágnest és itt kóstoltuk meg a fehérbort. Valóban nagyon finom! És jó erős!

DSC_0509

DSC_0044

A kikötőben még egy kicsit nézelődtünk, halakat etettünk. Olvastam, hogy itt a helyiek többsége halászatból él, mert ezen a részen az óceán nagyon bőkezű! (Mint azt a mellékelt ábra is mutatja.)

 

Aztán később így néz ki a kínálat! Az üzletekben a halas pult  egyszerűen elképesztő! És nem túl drága.

IMG_5540IMG_5534

 

 

 

 

 

A napsugár már jó erősen tűzött, felkerestük a Papagayo Beach-et. 3 euro a parkolás díja és két érintetlen öböl közül választhattunk, jobbra és balra. Mindkettő megközelítése igényelt némi hegymászó technikát, de megérte a látvány.

DSC_0545DSC_0516

DSC_0151

 

 

 

 

DSC_0524

Délután továbbmentünk Puerto del Carmen városába. A következő szálláshelyünk az Atlantis las Lomas volt. Itt nem volt reggeli és vacsora, sőt még tusfürdő és szappan sem.

DSC_0419

IMG_5494

De a kilátás az apartmanból pazar volt. Minden reggel neonzöld rikoltozó papagájok repkedtek a pálmafák közt. Volt egy gerlepárunk is, ők minden nap megjelentek a terasz korlátján.

DSC_0755

Puerto del Carmen nyüzsgő város, este  a tengerparti sétány megtelik a vörösre égett turistákkal. Lépten-nyomon bárok, vendéglők, előttük beinvitáló emberek.

DSC_0175DSC_0017DSC_0005

 

Több helyen kirakatban sütik a vastag steak-et. Az egyik szakács fiú kaján vigyorral közölte, hogy ez lehet a miénk, ha beülünk az étterembe!

 

Maybe next time!— mondtuk fülig érő mosollyal!

IMG_5416IMG_5412

 

 

 

Aznap egy másikban, a La Sirena-ban kötöttünk ki, jó választás volt. A grillezett tonhal nagyon finom volt, 3 féle mojo szósszal és kanári krumplival. Legjobban az avokádós mojo ízlett, de fincsi volt még a zöldfűszeres is.

IMG_5455

Következő nap kirándultunk a sziget északi részére, a Mirador del Rio kilátójához, a magasból a szomszédos Graziosa szigetét lehet megcsodálni teljes pompájában.

DSC_0210DSC_0229DSC_0222IMG_5454

A Cesar Manrique tervezte kávézóból csodás kilátást élvezhettünk.

DSC_0578

DSC_0567DSC_0562

 

 

 

Egyedülálló volt a szigeten ez a hófehér homokos part. Nagyon finom szemcsés, teljesen más, mint a többi helyen. Vajon honnan került ide? Rejtély! Festői látványt nyújtott a fehér homok, fekete lávakövekkel,  távolban a vörös hegyekkel s a tajtékzó óceánnal.

IMG_5508

 

Gautiza mellet útba ejtettük a kaktuszkertet, ahol különleges és óriás példányokat láthattunk. A madarak szívesen fészkelnek a kaktuszfán!

DSC_0678DSC_0733

DSC_0695

 

Volt itt többember-magas kaktuszfa, tudja isten hány éves! A törzse olyan vastag, mint egy öreg platáné. Volt bolyhos kaktusz, tüskés kaktusz, sőt tüske nélküli és mindenféle színű. Volt törpe, volt sudár, görbe és egyenes, no, és a híres anyós-zsámoly mindenféle méretben!

IMG_5468IMG_5467DSC_0741Jardin de CactusBámulatos vagy!

DSC_0690DSC_0723

IMG_5460DSC_0718

Nem vészes, de zsámoly ide vagy oda, ráülni nem mertem!

A sziget északi partján a vulkáni kitörések folytán lávabarlangok képződtek. Némelyik több kilométer hosszan nyúlik el a föld alatt és az óceánban ér véget. Ilyen többek közt a Jameos del Agua.

DSC_0643DSC_0631A természeti képződmény látványa mellé egy nagyon érdekes kiállítást is kaptunk a vulkánok működéséről. Eredeti felvételeket láthattunk a kitörésekről és a hegy belsejében zajló döbbenetes folyamatokról.

DSC_0664

 

Ez egy olív féldrágakő!

Ehhez hasonlókat találtam az El Golfo öböl mellett!

Íme az én köveim!

DSC_0440DSC_0443

 

DSC_0441

És itt a bizonyíték a kövek gyógyító hatására! Bözsi ösztönösen tudja, hol lehet legnyugodtabban aludni.      Hmm…, nincs is jobb, mint két lávakővel durmolni!

DSC_0356

Reggel szeles, felhős napra ébredtünk.  Egy mindentudó hajóskapitány szerint, akivel a kikötőben szóba elegyedtünk, ha reggel felhős, akkor biztosra vehetjük, hogy később szélcsend és csodás napsütés lesz. Mert a szél arra való, hogy elfújja a felhőket! Igaza volt, hamarosan hét ágra sütött a nap. Átmentünk a szomszéd településre Puerto Calero-ba, ugyanis innen indul a tengeralattjáró hajó és ez nagyon csábított bennünket.

DSC_0407DSC_0020

DSC_0025

 

DSC_0310

Az odavezető út nagyon szép volt.  Sajnos a program csak a főszezonban, május 25-től indul. Bántuk is, meg nem is, mert klassz program, csak egy kicsit drága!

DSC_0374

DSC_0060DSC_0371

A kikötőben sétálgattunk és megláttunk egy hajókirándulásra hívó programot. 15 euróért egy órás körutat kínáltak egy üvegfenekű hajóval. Ha nincs tengeralattjáró, jó lesz a csónak!

DSC_0096

Néhány kisebb halacskát láttunk csupán, de a város az óceán felől gyönyörű volt, csupa egyforma, fehér házikó a mélykék tenger partján!

DSC_0368DSC_0350

DSC_0009

 

 

 

 

Utolsó napunkat strandolással töltöttük Puerto del Carmenban. A nap forrón tűzött, a homok elviselhetetlenül égetett. Ezért aztán mindenki nagyon kapkodta a lábait! Az óceán viszont hűvös volt, alig 19 fokos. Kellett is, hogy lehűtse a talpainkat! A napágyakért napernyővel együtt 12 eurót kértek. Borsos ár érte, de nincs mese, itt muszáj! A strandok szériatartozékai még a thai masszást kínáló lányok és a jégkrémet áruló vendégmunkás fiúk. Érdekes, az ő talpuk bírja a forró homokot!

Nagyon élveztük a strandolást, többször beszaladtunk a jéghideg óceánba, majd újra felhevítettük magunkat a tűző napon. Ez olyan volt a bőrünknek, mint a szauna után a hűtőfürdő. Vérpezsdítő!

DSC_0007

IMG_5543

DSC_0301

DSC_0300

Estefelé még utoljára végigsétáltunk az Avenida las Playas sétányon. Aztán a teraszunkon megittuk az utolsó napra behűtött vörösborunkat és közben végignéztük az összes fotót, amit ezen a gyönyörű szigeten készítettünk.

IMG_5363

Kicsit lehangolódtunk, mert végéhez ért a felfedezés, de ha visszagondolok rá, mindig mosolygok. Csodás kalandunk volt a világ egyik legszebb helyén, ….    Lanzarote tűzhegyein!

DSC_0065

 

 

Itália dicsérete 1.rész, melyben Firenze bekúszik a bőrünk alá

Padova – Verona -Firenze

Egy március 15-i hosszú hétvégére Ibolyával és Gyuszival Olaszországba utaztunk. A végső cél Itália reneszánsz gyöngyszeme, Firenze volt. Akkor még nem sejtettük, hogy ez a kirándulás meghatározó lesz, innentől kezdve képletesen szólva minden út Itáliába vezetett.

DSC_0149

Első állomásunk Padova volt, körbejártuk a belvárost, az egyetem épületét közelebbről is megnéztük. Az ódon falak még őrzik az itt végzett diákok eredeti családi címereit. Báthory István az unokaöccsét taníttatta itt.

DSC_0127DSC_0130

DSC_0126DSC_0153

Vicces jelenet tanúi lettünk, mert épp akkor ünnepeltek valamit a végzős diákok. Az utcán pezsgővel, majd liszttel öntötték nyakon egymást, közben skandálták az ilyenkor szokásos mondókákat.

DSC_0123DSC_0121

Továbbálltunk, mert várt bennünket a világ legrégebbi botanikus kertje. Tavasz lévén már nagyon sok virág kibontotta szirmait odakint, de ami az üvegházakban volt, az valami csoda. Kaktusztól az orchideákig megszámlálhatatlan faj díszlik itt.

DSC_0067DSC_0082DSC_0071

DSC_0084

Egy nagyon öreg pálmafa alatt Goethe is megpihent.

DSC_0096

 

 

Az én kedvencem egy különös fenyő lett, a neve Araucaria araucana (Chilei fenyő). Ez nem is igazi fenyő, mert nem tűlevelű, hanem mintha apró húsos  kaktuszokból lenne összefűzve, csak a formája olyan, mint egy sudár tűlevelűé. Eddig ilyet még soha nem láttam, de később Toszkánában sokszor találkoztam vele és minden alkalommal ujjongva fedeztem fel. Egyébként Ibolya és Gyuszi kertészmérnök diplomával még egy kicsit bennfentesként is élvezték a látogatást.

Késő délután megérkeztünk Veronába. Nekem ez a város a szűk utcácskáival nagy kedvencem lett. Az óváros a kétezer éves aréna robusztus falaival elképesztő látványt nyújt.

DSC_0157

Anno 30 ezer ember befogadására volt alkalmas. Ma a biztonságra hivatkozva fele ennyi fér el benne.

Az ókori csoda mellett, rögtön balra megpillanthatjuk a belváros csillogó, nyüzsgő, exkluzív üzletekkel tűzdelt negyedét.

DSC_0158

A via Giuseppe Mazzini a város kedvelt bevásárló utcája, fényes gránitkövekkel Júlia házához vezet minket .

DSC_0168

DSC_0176

„Tenyérnyi hely sincsen szabadon”, mert aki itt járt, mind otthagyta a jelet, az üzenetet a szerelmének.

 

DSC_0172

Amúgy Júlia mellei is elég jól ki vannak fényesítve!

Két kis tér nyílik még innen, a Piazza delle Erbe, amely a piacnak ad otthont és a Piazza Signori, amely a kulturális ünnepségeknek. Mindkettőt festett, díszes épületek veszik körül.

DSC_0183DSC_0300

A legszebb az egészben, hogy olyan minden, mintha az idő vasfoga jól megrágta volna, az erkélyek korlátjain már nincs egy ép darab, szinte csupa rozsda, néha a frissen vakolt házfalak is rusztikusra vannak dörzsölve. Ettől érezhetjük olyan igazinak. Viszont belül a lakások nagyon szépek, a légy elcsúszik a márványpadlón!

DSC_0253

A kötelező látnivalók közül a Castelvecchio (Öreg vár), a Basilica of San Zeno és a Verona Catedral  és a  Santa Anastasia fért bele a látogatásba.

DSC_0201DSC_0230

 

 

…nézd a fát, honnan nő ki?

DSC_0298

 

Veronától elbúcsúztunk és elindultunk DSC_0231

Firenzébe.

Nagyon vártam a találkozást Firenzével, mert miután sok infót begyűjtöttem (legjobb forrásom Fajth Tibor Itália c. 1980-ban kiadott útikönyve volt),  amolyan “hiszem, ha látom” érzés volt bennem.

A reneszánsz bölcsőjétől, sokan valami sokkoló szépséget várnak. Csalódnak. Nem festői, nem pompás- csipkés- barokkos, hanem szerény és mértéktartó, mégis szép. Az épületek alapanyaga többnyire egy vörös- és sárgásbarna kő, mely Toszkána földjére jellemző. Firenze szépsége a tiszta formákban rejlik, éppen ezért lassabban hat, de annál mélyebben bennünk marad.

DSC_0378DSC_0778DSC_0710

 

DSC_0775

DSC_0495

DSC_0772DSC_0774DSC_0384

 

 

 

 

 

 

 

Barátainktól, akik minden évben egyszer eljönnek ide, hasznos parkolási tippeket kaptunk. Helyet találni  a belvárosban teljesen  reménytelen próbálkozás és csak a nagy parkolóházak nyújtanak rá esélyt, súlyos Eurókért cserébe. Hűen követtük hát az utasítást és felkerestük a panorámás, ingyenes parkolási lehetőséget a város tetején, a Piazzale Michelangelo-n. A látvány magárért beszél!

DSC_0707DSC_0406

Szállásunk a Hotel 7 Santi-ban volt.(Viale dei Mille 11.) A felújított épület a mellette lévő templomról kapta a nevét, régebben bizonyára hozzá tartozott, lehet, hogy iskola volt, vagy apácazárda, mára nagyon modern hostel lett. Nem messze tőle van egy stadion, vele szemben nagy autóparkoló. A 10-es busz pár méterre áll meg a szállótól. Szobánk ablakából a jellegzetes háztetők fölött halványan kirajzolódott a firenzei dóm kupolája.

DSC_0558

Este vacsorázni mentünk. Találtunk egy jó kis olasz éttermet a környéken, nem voltak túl sokan, de egyszerre elkezdtek megtelni az asztalok. A televízió épp meccset közvetített, kivétel nélkül, mindenki rátapadt a képernyőre, gondoltuk is, hogy az olaszok milyen nagy foci-őrültek! Aztán vége lett a meccsnek és akkor jött a feketeleves! Beözönlöttek a Fiorentina-szurkolók és akik eddig a stadionban ordibáltak, most itt folytatták. Mit mondjak? Jól megtaláltuk a „jó kis olasz éttermet”! Hozzáteszem, a vacsi nagyon finom volt. Amúgy, meg épp végeztünk vele, hát hazaindultunk. Azonban még nem volt vége  megpróbáltatásainknak, mert az utcánkat is lezárták a meccs idejére. Igazolni kellett, hogy ott lakunk, úgy engedtek tovább. Gondolom, általában nagy balhékkal szokott járni egy-egy ilyen meccs, mert különben mire ez a felhajtás? Szóval, ebbe is belekóstoltunk.

Reggel elindultunk a város felfedezésére. A legszebb ékköve a városnak a Cattedrale di Santa Maria del Fiore , a firenzei dóm. Az épület monumentális, Itália 3. és a keresztény világ 4. legnagyobb temploma, 169 m hosszú és 104 m széles. Ahogy egy kis utcából kiérünk a térre, a szemünk alig tudja befogadni ezt a hatalmas építményt. Hát még a fényképezőgép! Nincs akkora tér, hogy az egészet lássa egyben. Szinte elszédül az ember, ahogy felnéz rá, csodálatos!

Az olasz városok vetélkedtek a “világ legnagyobb templomának” megépítéséért.

DSC_0522

DSC_0330

 

 

 

 

 

 

DSC_0350

 

 

 

 

 

 

 

A keresztelőkápolna, a Battistero különálló épület. Nem tudni pontosan, mikor épült, kb. az V. és a XI. század között.  Akkoriban nem léphetett be az isten házába az, aki még nem volt megkeresztelve. Ezt a ceremóniát viszont évente csak egyszer művelték a keresztelőkápolnában.

DSC_0339

DSC_0741

 

 

 

 

A kápolna belül nagyon díszes, talán még szebb, mint maga a dóm. Falain a bibliai történetek elevenednek meg.

A katedrálist 1299-ben kezdték el építeni, összesen hat mester váltotta egymást több, mint 130 éven keresztül, végül  gigászi kupoláját, mely hatalmas méretei miatt egyedülálló és egyben ékköve az építménynek, 1436-ban fantasztikus mérnöki munkával Brunelleschi építhette fel.

DSC_0498

DSC_0726

 

A keresztelőkápolna bronzkapuinak  domborművére szintén pályázatot írtak ki, azt pedig riválisa, Ghiberti nyerte meg és készítette el .

Elgondolkodom néha azon, hogy a mai cyber világban, ahol ugyanúgy pályázatokat írnak ki mindenre  s ha meg is nyeri valaki, mert olyan ügyesen tud bindzsiszkedni, vajon akad-e köztük olyan mesterember, aki kiemelkedő szakmai tudásával képes lenne hasonló csodálatos épületeket alkotni és az utókornak örökül hagyni?

DSC_0748

 

Nehéz innen elmenni, ki tudja, mikor láthatjuk újra?

Elsétáltunk a Piazza della Signoria-ra, a Palazzo Vecchio-hoz, majd az Uffizihez s az Arno partján a híres Ponte Vecchio-ig.

 

 

Ez a város legöregebb hídja, a 2. világháború idején az egyetlen, amit nem robbantottak fel a németek.

DSC_0762

Aranyművesek települtek rá, sűrűn beépítették műhelyeikkel, a mai napig itt dolgoznak és árulják a temérdek aranyékszert.

DSC_0709

DSC_0486

Legméltóbb helyén, a híd közepén áll Benvenuto Cellini (1500-1571) mellszobra, aki a reneszánsz kor leghíresebb aranyművese volt. Az európai uralkodók előszeretettel rendeltek tőle különböző ékszereket, dísztárgyakat.  I. Ferencnek  készítette azt a sótartót, mely a mester  egyetlen mai napig fennmaradt munkája, értéke felbecsülhetetlen, kb. 50 millió Euro. 2003-ban elrabolták (ez volt minden idők legnagyobb értékű műkincslopása Ausztriában). Ma újra a bécsi Kunsthistorisches Museum-ban őrzik. A kalandos történetet itt olvashatod!

Firenze főterén áll a hatalmas bronzból kiöntött Perzeusz szobor, melyet már idősebb korában készített, versenyezve Michelangelo Dávid-jával.

DSC_0376

 

Az 1950-es években  készítette a mester munkássága legnagyobb és legértékesebb darabját, mely a Loggia del Lanzi árkádjai alatt látható. 9 évbe telt, mire megalkotta és saját elbeszélése szerint oly nehéz feladat volt, hogy majdnem belehalt.

Ez a veszedelmes erkölcsű művész nem érte be annyival, hogy többek közt csinál egy pazar sótartót színaranyból egy király asztalára, majd bronzba önt egy Perszeuszt  Firenze főterének közepére. Ő ezt meg is írta. Cellini az első művészönéletrajz szerzője, korának példa nélküli krónikása. Kalandos élete volt, már 23 éves korában halálra ítélték, de megszökött. Később összetűzésbe került egy másik ötvössel és megölte. Előzetesben  ennyi elég is. Rácuppantam a könyvre.

Firenze, a reneszánsz bölcsője, mely oly sok művészt adott a világnak, egyben a gazdasági élet központja volt. A Ponte Vecchio aranyműhelyei, pénzváltói, melyek a modern  bankházak elődei voltak, kiadták a nemzetközi fizetőeszközzé vált liliomos pénzérmét. (Mintha az Európai Unió is ilyen babérokra törne! Mindig így van ez, a történelem ismétli önmagát! Viszont Firenze fénykora bizony 200 évig is eltartott… Hála a Medici család tagjainak!)

DSC_0464Az Uffizi a

reneszánsz

képzőművészet tárháza.

 

 

 

A híd végénél továbbsétáltunk a Palazzo Pitti -hez. Bizonyára sokaknál ez a pont  a városnéző séta utolsó állomása,  mert a palota előtt megfáradt turisták vert hada pihent (vagy inkább hömbölgött) a macskakövön, a márciusi napsütésben.

DSC_0482DSC_0484DSC_0481

Néhányan, de tényleg csak nagyon kevesen vették a fáradtságot, hogy a múzeumban megcsodálják a reneszánsz képzőművészet remekeit. Ilyenkor mindig sajnálom egy kicsit, hogy az ember állóképessége nem végtelen, de talán majd legközelebb jobban sáfárkodunk az energiánkkal.

DSC_0545

Bezzeg a kristálycsilláros sonkabolt nagy érdeklődésre számíthatott!

DSC_0292
cropped-DSC_0460.jpg
A híd lábánál, a CafePontevecchio  bárban nagyon finom fagyit lehet kapni!
…..és Pinocchioval lehet üldögélni!

 

 

 

A legjobb hely a város tetején ismét a Michelangelo tér. Ide a 12-es és 13-as buszok járnak a Piazza Santa Maria Novella-ról. Mivel jó magasan van, csodás kilátás nyílik az egész környékre, a reneszánsz bölcsőjére. A téren rengeteg ajándéktárgyat árulnak.

DSC_0714

Nézelődtünk egy kicsit, bejártuk a környéket. Szép, napsütéses idő volt, annyira jól éreztük magunkat, hogy észre sem vettük az idő múlását. Rengeteg fotót kattintottunk innen fentről, mert végre  a hatalmas, vörös kupolás dóm teljes pompájában belefért a fényképezőgép látószögébe!

DSC_0550

Hangulatos, teraszos kávézóból csodálhattuk az egész várost. És csodáltuk napestig! Dupla élvezet volt, mert Toszkána fővárosa esti fényben még sokkal-sokkal szebb!

Megismertük és befogadtuk szépségét, mely a formák nemes egyszerűségében rejlik.

Lassan, mint ahogy egy finom, halk zene, Firenze bekúszott a bőrünk alá.     Ott már biztos voltam benne, hogy nem ez volt az utolsó látogatásunk Itáliában…

                                             Arrivederci,  Florence!

DSC_0412

Csodálatos Tenerife

Minden év januárjában kapunk egy csodás képeslapot a Németországban élő rokonainktól, melyen üdvözletüket küldik Gran Canáriáról. Aztán rendre elmesélik, milyen paradicsomi állapotokban töltik el ott a szilvesztert, hogy hét ágra süt a nap, hogy fürödnek az óceánban, hogy ez nem is olyan elérhetetlen, mert csupán 5 óra repülés. Lassan azon kaptam magam, hogy már kész a terv egy Kanári szigetek-i nyaralásra. Mi Tenerife mellett döntöttünk, amit aztán nem bántunk meg. Gyakran eszembe jut, hogy egyszer valaki azt mondta: „Tenerifa nagyon szép!” Csak így (a-val a végén) és tömören. Többet nem is tett hozzá. És igaza volt!

A Norwegian légitársaság Münchenből induló járatával utaztunk, az autót a reptéri parkolóban hagytuk 1 hétre 50 Euróért, amit a végén kellett fizetni, akár kártyával is az automatánál. Minden jól ment, kis probléma csak a visszaérkezéskor merült fel, amikor a teljesen behavazott többszáz autó között nem ismertük fel a sajátunkat! Ezért aztán néhányat ki kellet kaparni a hóból, mire megtaláltuk a Megant.

December 26-án éjjel érkeztünk a Tenerife Reina Sofia repülőtérre, felvettük az autót az AutoReisen-től 1 hétre 148 Euróért. Hajnal 3 óra lett, mire megérkeztünk a szállásunkra, a Santa Barbara Golf and Ocean Club-ba. Úgy terveztük, hogy megszabadulunk a csomagjainktól és hogy elüssük az időt a becsekkolásig, majd valahol megnézzük a napfelkeltét. Ez így távolról nagyon jól hangzik, de akkor már elég fáradtak voltunk és bizony jól esett volna eldőlni egy finom puha ágyon. Erre az éjszakára nem volt foglalásunk, remélni sem mertük, hogy így lesz. Legnagyobb meglepetésünkre azonban kérés nélkül kaptunk egy ajándék éjszakát. Ők aztán tudják, mi kell a fáradt utazónak!

  Santa Barbara Golf and Ocean Club ! Ezer köszönet érte!

Másnap megkaptuk az igazi szállásunkat a 3. emeleten. Lifteztünk egy kicsit fel és aztán le, vicces volt, de nem találtuk a szintünket, mert a szálló egy hegyoldalba van simulva és a recepció van a középső vagyis az utca szintjén, ami igazából a 4. emelet. Szóval bonyolult, így esett, hogy a 3. emeletre lefelé kellett menni. Gondolom, aki látta, jót derült rajta, ahogy a szeleburdi család költözködik! Négyen, rengeteg csomaggal, Viki kezében egy felbontott dobozos tejjel, (amit természetesen én bíztam rá) párszor beszálltunk, majd egy kis utazgatás után ugyanott kiszálltunk a liftből.

Végül segítséggel, de megtaláltuk a lakosztályunkat. Nagyon szép, tágas, óceánra néző apartman volt, 2 hálószobával, nappalival és természetesen egy csodás terasszal.

Ezt az élményt soha nem fogom elfelejteni, minden napszakban élvezhettük a gyönyörű kilátást, hallhattuk az óceán zúgását. Kevés volt az 1 hét, nagyon kevés.

 

 

Annál is inkább, mert rengeteg csodás hely van Tenerifén, amit feltétlen meg kellene nézni!

 

Legjobb lenne itt lakni, minden évszakban megcsodálni a buja növénytakarót! Ha nem is kolbászból, de néhol pl. mikulásvirágból van a kerítés!

A kaktusz virága lett Viki kedvence.

 

 

 

 

 

 

2. nap Teide Nemzeti Park- Pico del Teide

A Teide vulkáni hegy a Kanári szigetek legnagyobb látványossága, a világ tizedik csúcsa, 3718m magas. A tengerfenéktől 7500m, az Atlanti óceán legmagasabb hegye. Utolsó kitörés 1909. A Teide Nemzeti Park autóval megközelíthető, az utolsó szint 2356m, ahol leparkolhatunk. Innen már csak felvonóval lehet feljutni 3555m magasra. A retúr felnőtt jegy 25 Euro.

A szolgáltatást 9:00-16:00 óra között lehet igénybe venni. Az utolsó emelkedés: 16:00 órakor, az utolsó ereszkedés 17:00 órakor van. Kivéve azt, amikor annyira rossz, szeles az időjárás, hogy lehetetlen a felvonó biztonságos üzemeltetése!

Amíg vártunk a felvonóra szoktattuk magunkat a ritka levegőhöz. Kávéautomaták a sorok között, hiszen mindenkinek eszébe jut ilyenkor, hogy inni kellene egy frissítőszert. Aztán odafenn már megint elkábulsz, de most a látványtól. Íme!

Pico del Teide     

…a csúcs!

…és tényleg ilyen volt!!!

A Nemzeti parkon keresztül Masca felé indulunk. Egy darabig holdbéli táj, (itt forgatták a Star Wars-t), aztán kevés kóró, majd fenyők, végül erdők. A háttérben mindvégig halványan látszik La Gomera szigete.

                                                        …..Jézusom!

Masca egy parányi kis falu, de nem is falu, csak kb. 10 ház a felhők között. Nagyon keskeny szerpentinen haladunk óvatosan, egyre feljebb. Hátborzongató, félelmetes és gyönyörű. Legszívesebben minden percben megállnánk gyönyörködni. Rengeteget fotózunk, de az a baj, hogy a fénykép soha nem adja vissza azt az érzést, amit ott átéltünk.

 Igen, az az út,

…….ahonnan jöttünk.

               ….a felhő?

    …..és a falu!

….na, milyen?

Mascából egy szurdok visz le az óceán partjára a Los Gigantes szikláihoz . 3 órás gyalogtúra, már a „bakancslistánkon” van. Ezt a részt az óceán felől sikerült egy hajókirándulás alkalmával megpillantani, ugyanis a delfinleső hajók erre felé tesznek egy kört, aztán vissza a kikötőbe, Puerto de Los Gigantes-be. Acantillados de Los Gigantes, Puerto de Santiago mind-mind csodás helyek!

DSC_0581

                                                 …..és ez tényleg  ilyen!

                                              Los Gigantes  fentről

                                                                  ….és az óceán felől

                                                                 ……..és a delfin-leső túra

                                                                                    …….a lélekvesztőben

                                                                   …..élvezetes

                                                                           …….és eredményes volt!

3. nap Loro Park

Korán kell indulni Puerto de la Cruzba, hogy minden beleférjen a programba. A park előtt már az egész utcán lehet ingyenesen parkolni, ha időben  odaérünk , még hely is van. Itt egy helyi férfi szendviccsel a kezében integetett, hogy parkoljunk le. Miután kiszálltunk, közölte, hogy 2 Euro lesz, meg így aztán nem fogja senki kibökni a kerekeinket. Gyorsan rájöttünk, hogy ő a szemfüles ”önkéntes” parkolóőr, továbbálltunk, de pár méterrel odébb a következő szabad helyre ugyanígy beinvitált a társa. Nem volt mit tenni, adtunk neki 2 Eurót. Legalább biztosak lehettünk benne, hogy az autó kereke épségben marad!

A Loro Park olyan, mint egy buja kert, néhol leginkább őserdő.

1972-ben nyitott 13.000m2-en mintegy 150 papagájjal. A park tulajdonosa és alapítója, Mr. Wolfgang Kiessling mára nagyon ismert nemzetközi ember lett, mivel egyedülálló 3000 papagájt tartalmazó gyűjteménye keletkezett, úgy, hogy a világ minden tájáról kapott egyedeket. Mára közel 400 különböző papagájfajta található meg a parkban. A Loro Park egyik fő küldetése, hogy  megőrizzék a védett papagájfajokat a természetes élőhelyükön, alaptőkét teremtsenek a terepmunkákhoz, a kutatásokhoz és a természetvédelmi projektekhez, és a tenyésztési programokhoz, melyeknek célja a papagájok visszajuttatása a vadvilágba.

                      … és a két hónapos papagáj bébik, akik még napjaik nagy részét az  inkubátorban töltik!

Itt található Európa legnagyobb delfináriuma, a delfinek már fogságban is szaporodnak. A világ legnagyobb fedett pingvináriuma is itt van, ahol mesterségesen állandó 0 fokot biztosítanak, még a mű égből igazi havazást is produkálnak. Egy automata futószalagon állva üveglap mögött csodálhatjuk meg a több, mint száz pingvint. Az egyik pár épp tojást rakott. Mintha az Antarktiszon lennénk.

DSC_0879

Európában itt látható egyedül gyilkos bálna vagyis orka-show! A delfinek és az orkák műsorát nem lehet megunni, minden előadásuk lélegzetelállító és megismételhetetlen élmény. Az első sorokba csak az üljön, aki nem bánja, hogy csuromvizes lesz!

….ez egy igazi puszi volt!

Egész napos program, minden előadás szórakoztató és megható. A belépődíj 32 Euro, ez kicsit soknak tűnik, de amikor kijöttünk az orka- showról, megéreztem azt a törekvést, amiért ezt a parkot létrehozták, hogy a kicsi gyerekek is egyre többen felismerjék, miért fontos a természetvédelem.

Itt a látvány mellé érzéseket is kaptunk, cserébe 32 Euróval hozzájárultunk egy kacska szárnyú orka bébi felneveléséhez, aki majd talán egyszer visszajuthat az övéihez az óceánba.

4. nap Az óceán

A szállodánk minden igényt kielégítő komplexum volt. Medence pálmafákkal, nyugágyakkal, mellette kellemes bár, finom koktélokkal. Egész nap kényeztettük magunkat, élveztük a napfényt, hallgattuk az óceán zúgását. Délután sétáltunk a parton, néztük a hatalmas, tarajos hullámokat. Félelmetes, milyen erővel zúgnak, alakítják a terepet. A kövek néhol egészen érdekes alakúra formálódtak, néhol meg szabályos gömbök és vannak még nagyon szép, lyukas kövek is.

Mint a gyerekek, felfedező útra indultunk, mindent megnéztünk, sziklára másztunk, bejártuk a környéket. Egy padon ülve vártuk a naplementét.

Egyszerre a vörös korong elmerült az óceánban.

5. nap

Szilveszter napján El Médanoba látogattunk. Ez egy kis város, közvetlenül a déli repülőtér mellett.

A sziget alsó csücskén van, itt mindig kicsit erősebb a széljárás, ezért szörfözésre kiválóan alkalmas. Rengetegen lógnak a levegőben is kitesurf-el. A sok színes paplanernyő nagyon érdekes látvány. Mellette a közeli reptérre le-és felszálló gépek dübörögnek néhány pillanatig. Médano partja nagyon közkedvelt, szép, homokos strandja van. Közvetlen a partra épült a város legnagyobb szállodája a Hotel Medano. Már nem új, de tekintélyes. Saját mólója is van, cölöpökre épített nagy napozó stéggel.

Működik itt egy webkamera, ami éppen a strandra néz, ezt már itthon felfedeztem. Gyakran megnéztük, mielőtt Tenerifére utaztunk.(És gyakran nézegetjük, miután hazaérkeztünk.)

A gyerekek felkészültek a bulira, hoztak magukkal 4 db flitteres mikulás sapkát. Fürdőruhára vetkőztünk és sapkába öltöztünk, így rohantunk az óceán habjaiba. Nagyon jó mulatság volt. Amúgy éppen kellett is egy sapka, hiszen itt mindig szeles az idő!

Később riadóztattuk otthoni szeretteinket, és kirajzoltuk a homokba az újévi üzenetet.

 

 

 

Viki sokáig ott állt a szívben és integetett.

                     

                                 Ott vagyunk!!!

Az estét egy ír kocsmában töltöttük a szálloda mellett. Nagyon hangulatos hely volt.

A vacsora mindnyájunknak ízlett, a skót whisky, a vörösbor finom volt. Egy temperamentumos és nagyon csinos énekesnő lázba hozta a közönséget. Majd minden asztalnál koccintott a vendégekkel.

    Feliz Navidad! –— Boldog Karácsonyt! –—-Boldog Új évet!

6.  a legrosszabb nap

Reggel korán keltem, kimentem a teraszra és vártam a napfelkeltét. Gyönyörű volt.

Összecsomagoltunk és eljöttünk. Nehéz volt elindulni, majd este a müncheni reptéren az autót kiásni a hóból. Egyre biztosabb, hogy ide még visszatérünk, mert …

                        a lényeg csak ennyi: “Tenerifa nagyon szép!”

Dalmácia gyöngyei

Kedvenc helyünk az Adria partján idestova  már 15 éve Horvátországban Vir szigete. Csendes hely, nem nagy stranddal, de a tenger mindenhol ugyanolyan szép. Nagyon szeretünk itt nyaralni. Már bejártuk a szigetet keresztül-kasul, fent is, lent is.

DSC_0118DSC_0109A sziget tetején…

DSC_0130DSC_0141DSC_0111

DSCN6534DSC_0014

DSCN6511DSC_0007

Csodaszép naplemente néző hely van a sziget végében és izgalmas kilátó a közepén. A sziget déli partja homokos, az északi pedig köves. Mindegyiknek meg van a maga szépsége. A déli parton van egy régi világító torony egy hatalmas fügefával, gyakran jártunk oda strandolni. A víz olyan bársonyos, mintha egy teknő olajban fürödnénk. Sajnos már elzárták a nagyközönség elől, mert felújították és 5 csillagos luxusnyaralóvá alakították. (Villa Laterna)

világító torony

 

Csak helikopterrel vagy hajóval lehet megközelíteni. A villa bérleti díja 1100 Euro éjszakánként!

A  kristálytiszta vizet eddig  sokan élvezhették,  mostantól meg már csak nagyon kevesen.

DSC_0034 DSC_0029DSCN6419

Egy alkalommal a Krka vízeséshez kirándultunk. Csodaszép természetvédelmi terület.

DSC_0474DSC_0413DSC_0397DSC_0494DSC_0419

DSC_0325…ügyes kis jószág!

DSC_0356DSC_0599

Gyakran ellátogattunk a szomszédos szigetre, Pagra. Messziről nagyon kopárnak tűnik, de csak egy kicsit kell beljebb menni, alaposabban szétnézni és láss csodát!

DSC_0033

DSC_0037

DSC_0022

DSC_0038

Évek óta járunk Virre, mindig csodásan telt a nyaralás, de néhány évvel ezelőtt támadt egy ötletünk.

Ismerjük meg egy kicsit jobban Dalmáciát! Miért ne mehetnénk egy kicsit beljebb ebbe a gyönyörű mediterrán világba? Itt van mindjárt a középkori gyöngyszem, Split, Diocletianus császár palotájával.

DSC_0472

Kicsit lejjebb ott van Dubrovnik, régi magyar nevén Raguza, amely 1979 óta a kulturális világörökség része, mindenképp látnunk kell! Pár napot kiszakítottunk a nyugis fürdőzésből és nekivágtunk!

DSC_0392

Dubrovnikig 377 km az út, 5 óra alatt megtettük. A Neretva folyó deltája csodaszép zöld termőföldekkel ajándékozza meg az ott élőket. Az út mentén sok helyen az ott termelt mézédes narancsot, citromot és a belőlük frissen facsart  gyümölcslét árulják.

A végtelen narancs-mezők elég szokatlan látvány a kopár sziklák után. Egy közel 10 km-es szakaszon át kell lépni a szerb határt, útlevél szükséges!

Ahogy közeledtünk Dubrovnikhoz, a szájunk tátva maradt a látványtól, elképesztő ez a város! A több száz éves fehér várfalakkal körülzárt óváros, tűzpiros háztetőkkel a türkiz tenger partján, varázslatosan szép!

DSC_0388

Szállásunk a bevezető út mentén volt (Majkovska 1), a Panorama Hostel-ben, a tengerszint felett 100m-rel. Nagyon jó kis szobánk volt, csodálatos kilátással a kikötőre s a városra.

DSC_0009

DSC_0370

Éjszaka volt a legszebb, nem sokat aludtunk, sokáig a teraszon ülve bámultuk a fényeket. Reggel meg jó korán kiültünk egy pohár kávé mellé. Később a házigazda bevitt minket a városba s a nap végén értünk jött.

DSC_0256

DSC_0274

DSC_0304

 

Az óvárosban órákig el lehet barangolni, fényes köveken, szűk utcákon, ódon épületek között, igazi időutazás!

 

DSC_0248

DSC_0113

Közben megnéztünk egy fotókiállítást a szerb-horvát háború borzalmairól. Szörnyűség!

 

Sok kávézó és kiülős vendéglő hívogatott bennünket. Volt egy, amelyiknek a terasza belógott a tenger fölé. Sajnáltuk az időt ücsörgéssel tölteni, mert annyi látnivaló volt körös-körül.

DSC_0247

DSC_0253DSC_0284

Megvacsoráztunk a várfalon kívül (úgy gondoltuk, ott kicsit olcsóbb, hát nem sokkal), aztán elindultunk a cabel-car állomáshoz. Még egy kicsit fokozni akartuk a látványt, fentről még szebb a város. Épp bezárt 7 órakor, mire felértünk, így dolgunk végezetlen visszasétáltunk.

DSC_0325

Sebaj, a mai nap így is gyönyörű volt. Alig vártuk az estét, hogy újra belefeledkezzünk a kilátásba a kis teraszunkon.

DSC_0233

DSC_0434

Még egy kicsit délebbre mentünk, Cavtat városába. Ugyanolyan szép, mint Dubrovnik, csak egy picit csendesebb.

DSC_0426

DSC_0433

DSC_0436

Másnap korán indultunk, elmenőben még rengeteg fotót kattintottunk Raguzáról.

DSC_0020

DSC_0221

Következő állomás: Split volt. Egy belvárosi lakásban szálltunk meg 2 éjszakára. Délután sétáltunk egy nagyot az óvárosban.

DSC_0605DSC_0616

DSC_0031

 

 

Diocletianus Palota falai még épségben állnak, hatalmas oszlopai között egy hangulatos kávézó üzemel. Ez egy tágas terem, tető nélkül, márvány kövezettel.

DSC_0578

DSC_0554

Körben a lépcsőkön párnákon ülnek a vendégek, köztük szlalomoznak a pincérek. Finom, latin zenét játszik egy fiú. Egyszerre a vendégek közül felpattant egy középkorú párocska, elkezdtek táncolni. Aztán még egy pár és még egy! A palota fényes kövén mezítláb siklottak. Sokáig néztük őket és élveztük a hely varázsát.

DSC_0103

Másnap kifényesítettük Nini Gergely püspök bal lábujját, majd áthajóztunk

Hvar szigetére.

 

A komp 1 óra alatt Stari Grad-ba ért, innen busszal mentünk Hvar városába. Keresztülszeltük a szigetet a szerpentineken. Fent a sziklák, a mélyben a tenger, fantasztikus volt! Hvar főtere csodaszép, a fehér márvány épületek a szikrázó napsütésben, pálmafákkal s a mélykék tengerrel mindenképp megér egy sétát.

DSC_0491

DSC_0481

DSC_0049

DSC_0503

A part mentén rengeteg fügekaktusz, mindenféle mediterrán növények díszlenek. Nagy meleg volt, kerestünk egy strandot és csobbantunk a kristálytiszta tengerben. Itt hidegebb volt a víz és nagyon mély. Bizonyára egy luxusszálloda privát strandját fogtuk ki, mert baldachinos ágyakon heverésztek körülöttünk az emberek. Egyenruhás pincérek hordták fehér kesztyűben a frissítő koktélokat. Feltűnt, hogy senki sem fizetett az italért. Világ életemben ilyenre vágytam, a legjobb helyre jöttünk! Gondoltam, majd én is kérek egy mohitót. De nem sokáig élvezhettük a luxus beach örömeit, amint kijöttünk a vízből, már el is zavartak bennünket! Nem is értem, egyszerűen hogy juthattunk be? Nem volt kerítés! De legalább elmondhatjuk, hogy egy ilyen helyen is fürödtünk! Baldachinos ágy ugyan nem jutott, mégis élveztük a kalandot.

DSC_0504

DSC_0640DSC_0517

Este 6-ra Stari Grad-ba értünk, a hajó indulásáig még 2 óránk volt. Bejártuk az öreg várost, egészen kicsi és nagyon hangulatos.

DSC_0525DSC_0058

 

 

 

 

DSC_0441

Egy vinotékában kóstolgattunk finom Hvar szigeti borokat. Egy Plavac Mali száraz vöröset magunkkal is vittünk.

A sziget az esti fényben a legszebb arcát mutatta, később a hajóról csodáltuk, ahogy a nap belebukott a tengerbe.

DSC_0538

Egy régi mondás szerint: a Jóisten egyszer gyöngyöket szórt a Földre s ezekből lettek a horvátországi szigetek!

DSC_0413

A szép nap végén a hajón kedvünk támadt elfogyasztani a Plavac Mali-t. Szégyen, de kénytelenek voltunk az üvegből meginni ezt a nemes italt. Mire Splitbe értünk, éppen el is fogyott! Jó hangulatban sétáltunk haza.

DSC_0083DSC_0082DSC_0084

Reggel elindultunk hazafelé, de Sibenikben megálltunk egy kicsit körülnézni. Nem számítottunk nagy dolgokra, ezzel szemben olyan csodás várost találtunk, hogy egyik ámulatból a másikba estünk.

DSC_0689

 

 

Vicces matróz, sirállyal… De vajon miért nem lehet fényképezni??

 

 

 

DSC_0110

A városkát egy dombra építették, a fő téren látható a gyönyörű Szent Jakab-Katedrális, mely 2000 óta az UNESCO Világörökség része.

 

DSC_0631Belül a dóm, nagyon puritán. Nem színes, nem aranyozott, semmi cicoma nincs rajta. Gyönyörű!

 

 

Innen még feljebb visz az út a sibeniki várhoz.

DSC_0649

Mi félúton megrekedtünk, mert találtunk egy régi temetőt, ahonnan csodás kilátás kínálkozott.

 

 

DSC_0650

Kicsit feljebb van egy aprócska kávézó kis kerttel, ahol illatos fűszernövényeket termelnek. Kíváncsiságomat nem tudtam legyőzni, természetesen körbejártam a boszorkánykertet.

DSC_0684DSC_0683

DSC_0685

Megittunk egy frissítőt, miközben a körülöttünk cikázó színes pillangókat figyeltük. Némelyik leszállt, sokáig pihent a széken s közben rövid bemutatót tartott szárnybillegetésből.

DSC_0681

DSC_0656DSC_0682

 

 

 

 

Aztán úgy döntöttünk, a mai napra ennyi csoda épp elég volt és a vár túl magasan, Vir meg túl messze van, szóval, a sok-sok élménnyel és szépséggel a tarsolyunkban inkább elindultunk haza.

DSC_0612

Párizsi hangulat

2010 májusa nagy meglepetést tartogatott számomra, ugyanis Orsika kislányom megszervezett egy párizsi kirándulást kettőnknek! Életünk első repülése volt, nagy izgalommal készültünk az útra. Az utazás előtti feszültséget még tetézte az Eyjafjallajökull vulkán április 14-i kitörése. Járatok százait törölték többek között a Párizsi repülőtereken is. Szerencsére normalizálódott a helyzet, viszont a helyi időjárási viszonyok bekeményítettek. Hatalmas özönvíz-szerű esőzések voltak azokban a napokban, ennek ellenére mi szerencsésen megérkeztünk Budapestre. Később tudtuk meg, hogy alig egy órával ezután az M1-es autópályán beszakadt az aszfalt, órákra leállt a forgalom. Nem is mertük továbbgondolni, mi van, ha később indulunk?

Ez az eset a Balszerencse áradása” című történetre kezdett hasonlítani.

Ferihegyről indultunk az Easyjet reggeli járatával. Már a terminálban különös feszültség telepedett ránk, biztonsági ellenőrzés, csomagok átvilágítása, útlevél ellenőrzés, mindenféle idegen kifejezések, mint check-in, boarding stb. Miután ezeken túlestünk, kissé megnyugodva leültünk s a hátralevő 1 órában a felszálló gépeket csodáltuk.

Beszállás után jött a következő feszültség, vajon milyen lesz a felszállás és majd a landolás? És egyáltalán, hogy az ördögbe marad fenn ez a hatalmas gépóriás? Markoltuk az ülés karfáját, néhol meg egymás kezeit, izzadt a tenyerünk rendesen. Aztán amikor a gép felszállt, a pánik gyorsan elszállt! Nagyon klassz élmény volt az egész utazás. 2 órával később simán landoltunk és mint egy távolsági buszjáraton, mindenki magához vette a csomagját, majd leszálláshoz készülődött az Orly repülőtéren.

Itt kezdődött a „Csodás álmok jönnek” című fejezet.

Párizsban nagyon szép idő volt, busszal utaztunk a belvárosba, közben csodáltuk a várost, a ragyogó napsütést, de főképpen magunkat, amiért mi ketten ilyen bátran nekivágtunk a világnak.

Szóval olyan büszke voltam magunkra, mint a rutinos világutazók. Minden esetre hamar elfelejtettem, hogy nemrég még a hideg veríték is kivert és remegve, szorongva, ültem a repülőgépen.

Nagyon jó helyen volt a szállodánk, a HipotelParis Belgrand, aRue Belgrand-on, közvetlenül a Porte de Bagnolet metrómegálló mellett, így nem kellett sokat gyalogolni. Annál többet a föld alatt az átszállásos metróállomások között, ez egy elképesztően jól megtervezett giga-hálózat! 1920-ban indult az első metróvonal és jelenleg 14 működik. Sokszor emlegetjük azóta is. Valójában Párizs alatt húzódik egy másik város, a párizsi Metropolitain.

 A hotel közelében volt Párizs leghíresebb temetője a Père-Lachaise, tehát ezzel kezdtük a felfedezést.

…..virágok Chopin sírján

Sok híres ember nyugszik itt, többek közt Chopin, Edit Piaf, Oscar Wilde, Molière és Jim Morrison is. Hatalmas területet ölel fel, az utak számozva vannak, de még így is könnyen eltévedhet benne az ember. Gazdagon díszített családi sírboltok, síremlékek, friss virág van mindenhol.

Morrison nyughelye nem hivalkodó, egészen egyszerű sírkő, vas kerítéssel védve. Amikor ott jártunk, sokan tettek a sírjára virágot. (A látogatók emellett még gyakran hagynak ott kiürült üvegeket is!)

Az egyszerű fedlapon egy görög nyelvű felirat:

ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ,

  szelleméhez/személyiségéhez hűségesen..

Másnap egész napos programunk volt, a Louvre múzeum meglátogatása. Az épület egy feudális erődítmény volt, eredetileg 1204-ben építtette II. Fülöp Ágost. A következő királyok mind tettek hozzá valamit, V. Károly gótikus, I. Ferenc reneszánsz palotát varázsolt belőle. Aztán Medici Katalin a szomszédos épületekkel kötötte össze, majd IV. Henrik választotta lakhelyéül, és a Tuileriákat is hozzácsatolta. Végül XIV. Lajos építtetett egy újabb szárnyat a palotához. Majd Napóleon később restauráltatta.

Ekkor kezdett felívelni a múzeum csillaga, mivel egyiptomi, görög, római és etruszk emlékek is gyarapították a gyűjteményét.

Úgy látszik, Bonaparte nemcsak a hadviseléshez értett, mert a győztes egyiptomi hadjárat után 50 fős tudóscsoportot vitt magával, akikkel Kairóban megalapította az Egyiptomi Intézetet. Közülük egy kapitány megtalálta és biztonságba helyezte (mert azonnal megértette a jelentőségét) a híres „rosettai követ”, mely nélkül a világ talán soha nem ismerte volna meg a hieroglifák titkát.

Az 1 m magas gránit tömbre 3 nyelven (hieroglifákkal, démotikus írással és görög nyelven) vésték fel V. Ptolemaiosz Kr.e. 196-ban kiadott rendeleteit. A felbecsülhetetlen értékű követ az intézetbe szállították, aztán a történelem vihara folytán 1801-ben az angolok kezére került és ma a British Museum-ban látható. Majd a Waterloo-i vereség után még jó pár műtárgyról kellett lemondania a Louvr-nak. Erre mondják a franciák, hogy: C’est la vie!

Az impozáns üvegpiramist 1989-ben építették fel, tervezője szerint Mitterand elnök kívánságára pontosan 666 db üveglapból. Ám ez az adat hivatalosan sehol nem jelenik meg, mert a különböző összeesküvés-elméletek szerint 666 a Sátán száma, így ebből baj lehet! A Louvre tájékoztatása szerint 673, a tervezőiroda pedig 698-ról nyilatkozott. Önkéntes számlálók is próbálkoztak, akik szintén eltérő eredményeket közöltek, de mindegyik 666-nál többet számlált.

 DSCN1510

 Micsoda cirkusz! De kíváncsian várjuk a végleges eredményt!

A múzeum 1793-ban nyitotta meg a kapuit a közönség előtt.

Napjainkban évente 8,5 millió ember látogatja, ami 1 nap alatt 23.288 fő, vagyis fél Pápa! (Nem szoktam a statisztikát túlságosan sokra tartani, de azért ez egy figyelemre méltó szám!)

Hatalmas épületegyüttesében csodálatos műalkotások sorakoznak. Még egy hét is kevés, hogy a teljesség igényével végigjárjuk. Na, jó! Lehet, hogy ez egy kicsit túlzás, de valóban rengeteg látnivalót tartogat.

A Mona Lisa természetesen nagy érdeklődésnek és tiszteletnek örvend, vigyáznak is rá rendesen.

Üveglap mögött látható a meglepetésünkre csupán 77 cm-es remekmű.

Az ókori Egyiptom csodáit sem lehet kihagyni, a relikviáknak van valamiféle kisugárzása,nagyon szép kiállítás.

DSCN1535

Sétáltunk a Tuilériák kertjében(Jardin des Tuileries), ahol madam Pompadúr is gyakran megfordult, majd végig a Champs-Élysées-n a diadalívhez. Közben figyeltük az embereket, a lüktető Párizst. Erre a célra minden sarkon akad egy teraszos kávézó, ahova betérhetünk nézelődni.

  DSCN1550
 DSCN1555

 DSCN1586

Sokféle ember él Párizsban, Európa fővárosai közül itt van a legtöbb bevándorló.

 Köztük sokan vannak olyan afrikaiak, indiaiak, akik a szülőhazájuk népviseletében, vagy csak egyszerűen az otthon megszokott gyönyörű színes kelmékben járnak. Európai embernek kissé szokatlan, viszont jó látni, hogy nagyon büszkén hordják! Az afrikai nők hajviselete is figyelmet érdemel.
Azért a párizsi lányok sem maradnak le, többnyire áttetsző, virágmintás, lehelet-finom selyemből készült szoknyácskában és csizmában járnak és a tűzpiros rúzs elmaradhatatlan. Csodás, színes forgatag!
DSCN1565

Aznap fáradtan zuhantunk az ágyba, de másnap ismét korán ébredtünk, mert reggel a

Clignacourt piacra mentünk.

Hét órakor elindultunk és meglepődve tapasztaltuk, hogy még majdnem sötét van, szinte még senki nincs az utcákon. Ugyanis Párizsban egy órával később kel a nap, de ennyivel később is nyugszik. Este 11-kor még nyüzsög a város, ilyenkor vacsoráznak, randevúznak az emberek.

Megállapítottuk, hogy a párizsiak nem igazán szeretnek korán kelni. Sőt egyáltalán nem szeretnek! Most vált világossá, hogy a szállodában a recepciós kolléga miért volt olyan morcos minden reggel, amikor extra nekünk kellett az ajtót kinyitnia. Szerintem nem tudta elképzelni, hova a bánatba megy ez a két marslakó hajnalonként. A piac sem kezdődött 8 óra előtt. De aztán beindult a forgatag, többnyire bevándorló árusok kínálták portékáikat. Jót bámészkodtunk, mellesleg jól bevásároltunk, mert minden nagyon olcsó volt. Ruha, cipő, bizsu, táska stb. Határ a csillagos ég! Pontosabban inkább a kézipoggyász!

Délután igazi párizsi hangulatban sétálgattunk a Szajna parton, a hevenyészett dobozokra épített antikváriusok standjainál, át a Pont d’Arcole hídon.

 A kis padokon megpihenve hallgattuk az utcazenészeket, a sanzon édes-bús hangulata felidézte Edit Piaf világát.

 Párizs szívében körbejártuk az Ile de la Cité -t, a Notre Dame-ot, feledhetetlen, párizsi hangulatú időtöltés volt.

Nem messze innen megtaláltuk a Pantheon épületét. Itt vannak eltemetve olyan híres franciák, mint pl. Voltaire, Rousseau, Marat, Zola, Dumas stb. Ezt talán  mindenki tudja. De egy nagyon érdekes dolog van még itt, a Foucault -féle inga.

1851-ben egy 67m hosszú dróton lógó vasgolyót függesztettek fel az épület kupolájának csúcsára.

A gömb mindig ugyanabban a síkban mozog, mivel azonban a föld elfordul alatta, látszólag mindig más és más függőleges síkban mozog, amit a köréje felállított skálán jól követhetünk.

 Íme az inga, mely megdönthetetlen bizonyítéka annak, hogy a föld a saját tengelye körül is elfordul.

Ezt a kísérletet Európában még 2 fizikus végezte el, az egyik 1880-ban Kunc Adolf volt Szombathelyen.

Magyarországon a Ceglédi Református Nagytemplomban található Foucault inga.

Amúgy ezen nagyon sokáig morfondíroztunk, hogy is van ez az egész? Először azt gondoltuk, ez egy időmérő eszköz, mert amikor bementünk az épületbe a 14-es jelnél lógott az inga, majd amikor kijöttünk, a 15-ös körül. Az útikönyvben nem olvastunk róla, idegenvezetőnk meg nem volt, okos-telefonos segítségünk sem, szóval jól kifogott rajtunk! Érdekes!

Aznap a Quartier Latin, latin negyedben ebédeltünk. Ez a Sorbonne egyetem környezetében van, fiatalok kedvenc helye, sok-sok színes, hangulatos étteremmel, nagy a választék. Sokáig bolyongtunk, keresgéltünk, majdnem lekéstük a déli menüt, ugyanis 12-14 óráig nagyon kedvezményes áron lehet 3 fogásos ebédet enni. Miután megtaláltuk a megfelelő helyet, elfogyasztottuk a francia konyha remekeit. (A húsgolyók tárkonnyal nagyon fincsi!)

A Pompidou Központ

… egy modern épület, szabadidő központ, ahogy nálunk mondják, művelődési ház. Egyetlen különlegessége van: különösen nehezen találtuk meg!

Montmartre

Sokat sétáltunk a környéken, a művésznegyedben, a görbe utcákon, jellegzetes lépcsőkön.

A domb tetejére épült a Sacre-Coeur bazilika. A gyönyörű, hófehér épületről csodás kilátás nyílik a városra.

Ez a negyed ad otthont sok híres szórakozóhelynek, többek között itt található a nemzetközileg is elismert mulató, a Moulin Rouge.

 A botrányos tánc, a kánkán, melyet itt mutattak be először, messze földön híres volt. Rangos és elismert énekesek, táncosok (többek között Medveczky Ilona is) léptek fel itt, akiket esténként ugyanolyan híres művészek, írók, költők, festők csodáltak. 1889 óta várja a szórakozni vágyó vendégeket. Színvonalas műsora a gyönyörű, hosszú combú lányokkal ma is csalogató, de sajnos nem a mi pénztárcánknak való.

       A jelenleg műsoron lévő Féerie Show-ra a belépőjegy ára 36.400 Ft és ebben benne foglaltatik fél üveg pezsgő! Hát nem semmi, ugye?

A környéken még rengeteg sztriptíz bár és szex shop van.  Igen, a franciák előszeretettel hódolnak ilyesfajta szórakozásnak és ezt egyáltalán nem rejtik véka alá. Mindig is élenjárók voltak, régóta tudják, mitől döglik a légy! ( …vagy a nő?) Érthető, hogy egy egész városrész szolgálja e nagybecsű kultúra virágzását. És nem mehetünk el szó nélkül a francia filmművészet mellett sem, melynek kiváló művelője a témában Gabriel Aghion író és rendező, aki időről-időre megajándékoz bennünket egy gyöngyszemmel.

  Az Erotic Museum kirakatában egy gyűjtemény érdekes darabja látható.

Egy szék… El lehet gondolkodni, vagyis inkább kalandozni rajta!

DSCN1636

Ide kattintva láthatod a gyűjtemény többi darabját is.

Az Eiffel torony

 

A párizsiak csak úgy hívják,az öreg hölgy. A monumentális építmény Párizs jelképe és büszkesége.

 

Kígyózó sorok állnak a bejáratnál, de az interneten vásárolt jeggyel nagyon gyorsan be lehet jutni. Lifttel lehet felmenni a 3. szintre 276m magasságig. Itt már néha megremeg az ember lába. A vasszerkezet teljesen nyitott, talpunk alatt fütyül a szél, néha érezhetően kileng. Aki egy kicsit tériszonyos, az itt nehéz perceket élhet át! Bizony, Orsika is ezen kevesek közé tartozik, de itt nincs alternatíva. Ezért a látványért mindent odadob az ember! Csodálatos! Odafent a szemünkkel újra körbejártuk Párizst, az elmúlt 3 napban látottakat egytől egyig mind beazonosítottuk. Később ezt a taktikát hűen követtük, először bejárni, aztán fentről is megnézni! Sokszor felkiáltottunk, hogy „nézd csak, ott van a…, aztán ott meg a…”! Jó érzés megismerni a világot.

A torony előtt hatalmas zöld park húzódik, szépen nyírt fák szegélyezik. A park végéből az Avenue de Tourville sugárúton gyalogosan is el lehet jutni az Invalidusok teréhez.

Az Invalidusok Párizs egyik legfontosabb temploma. Itt helyezték örök nyugalomra Napóleont. Szarkofágja külön erre a célra kialakított kör alakú helyiségben középen van elhelyezve. A gigászi méretű vörös márványból kifaragott koporsót körben, oszlopként felállított, hatalmas hófehér szobrok veszik körül.

 A hely tiszteletet parancsoló, hiszen a franciák legnagyobbika pihen a falai közt.

A hadvezér, az első konzul, a császár s végül a száműzött Szent Ilona szigetén halt meg 1821-ben, egyes források szerint idült arzénmérgezésben.

Amikor 1840-ben felnyitották a koporsóját, a testet teljesen épen találták, ami megerősíti a feltevést, mert az arzén lelassítja a bomlási folyamatokat. Más ismérvekkel viszont nem tudták alátámasztani ezt a verziót, így ez is örök rejtély marad.

 Annyi bizonyos, hogy Bonaparte maradandót alkotott, hiszen Franciaország az általa kialakított közigazgatás alapjai szerint működik a mai napig.

A közelben van még egy „látványosság”, méghozzá női szemnek nem is utolsó. Ez volt a mai napunk záró akkordja: a Bon Marché, Párizs 6 emeletes exkluzív áruháza.

Ugye, nem kell mondanom, hogy az egész napi városnézés után cseppet sem éreztük a fáradtságot, amikor ideérkeztünk!

A legemlékezetesebb sztori a parfüm osztályon történt. Ahogy beléptünk a részlegre, parfümök elképesztő áradata tárult elénk, mind kipróbálható teszterekkel. Mi a kábulattól szinte megbénulva és nagyjából körbe sem tekintve rászabadultunk a kínálatra, elkezdtük magunkra fújni az eddig még ismeretlen drága francia parfümöket. Jobb csukló, aztán a bal, jobb fülcimpa majd a bal. Szépen haladtunk előre. És ekkor hirtelen felnéztem, kicsit távolabb nyakkendők, nyakkendőtűk, ingek, mandzsettagombok, kalapok… Jézus Mária! Mi a férfi osztályon vagyunk! Körbenéztünk, vajon látta-e valaki, mit műveltünk? Majd szépen, méltósággal továbbálltunk. Várt még ránk 5 emeletnyi luxuscikk. Enyhén szólva bűzlött körülöttünk a levegő, de ennek előnyét is élvezhettük hazafelé. (Lejjebb azt is elmondom, hogy miért.) Még pár óra a Bon Marché-ban, női divatáru, cipők stb. …

Természetesen felkerestük a női parfüm részleget is, ahol megtaláltam azt az illatot, amelyben én a francia parfümök királynőjét látom. A L’Artisan cég megalkotta a tökéleteset: a Premier Figuier Eau de Parfumet. Nem édes, nem virágos, nem keleti fűszeres, de még csak nem is illatos, leírhatatlanul különleges. Egyszerűen csak fügés. A tenger jut eszembe róla, egy mediterrán fuvallat, no és Párizs.

Az Artisan-ra jellemző, hogy nagyon érdekes összetevőket használ, amitől egy-egy illat inkább érzéssé válik. Pl. az egyik parfümkészítőt egy Indiai-óceáni szigetvilágban tett látogatása inspirálta. Egy csodálatos erdőben felfedezett egy illatozó fehér fát, melynek vörös virágai a friss liszthez hasonló illatot árasztottak. Hazatérve elkészítette a Bois Farine-t (a liszt illatú fát), mely többek közt Sofia Coppola kedvence lett. Nekem a frissen megkelt kalács illata jut eszembe róla.

Sokaknak okoz fejtörést egy parfüm kiválasztása, hogy mi illik az egyéniségünkhöz és a többi közhelyek… Vannak harsány, erőteljes és vannak visszafogott illatok, nehéz a választás, de egy dologban biztos vagyok: vigyázat, a parfümök úgy, ahogy bennünk, a körülöttünk lévő emberekben is érzéseket generálnak!

Pár éve olvastam Patrick Süskind-től  A Parfüm című könyvet. (World Fantasy-díjat kapott a legjobb regényért, azóta film is készült belőle.)

Színhely a XVIII. századi Franciaország, ahol a franciák nem sokat tisztálkodtak, nem ismerték a higiéniát, inkább feltalálták a parfümöt s azzal fedték el a testszagokat. A városokban állandóan iszonyú bűz terjengett. Ez a könyv egy gyilkos története, kit különleges orral, de saját szag nélkül áldott meg a teremtő, akit anyja a párizsi halpiacon a mocsokban szült meg, majd sorsára hagyott. A szerencsétlen Grenouille épp jó helyre született, mert egy parfümkészítő befogadta, ahol a szagokra különösen érzékeny fiú könnyen kitanulta a mesterséget, később fiatal lányokat ölt, hogy a bőrükből különböző parfümöket készíthessen. Az illatokat arra használta, hogy az emberek megszeressék és csodálják őt, de egyszer visszanyalt a fagyi! Nem a megfelelő parfümöt hintette magára és a feldühödött embertömegben gyilkos harag támadt…

Gyakran eszembe jut ez a könyv parfümvásárláskor, vajon mit mondana Grenouille pl. a fügésről?

Szóval visszatérve Párizshoz: a Bon Marché-ból hazafelé épp az esti csúcsforgalomban szálltunk metróra, az emberek egymásnak tapadtak a kocsiban, mint a heringek a dobozban, de érdekes módon a mi auránkat tiszteletben tartották! Az arcukra kiült valamiféle fanyalgáshoz hasonló kifejezés, többen hátat fordítottak, de lehet, hogy szimplán csak hányingerük volt! Érdekes!

Vagy mégis működik a parfüm?

Gyakran utaztunk metró helyett busszal a városban, hogy többet lássunk belőle. Ez nagyon jó ötletnek bizonyult, mert valahogy a buszokon még az utazóközönség is más. Többnyire helyiek, idősebb emberek voltak. Emlékszem egy idős hölgyre, aki igazi párizsi úri hölgy volt, kiskosztümben, kalapban, apró tüll fátyollal, selyemkesztyűben, lakkcipőben tipegett a megállóhoz. Nehezen járt, így majdnem lekéste a buszt, de a sofőr megvárta. A hölgy felszállt s miután kifújta magát így szólt a buszvezetőhöz: „ Merci beaucoup, Monsieur chauffeur!”(Nagyon köszönöm, sofőr Úr!) Kedves jelenet volt! Itthon nem túl gyakran lehet látni ilyet.

 Gyorsan elrepült a 4 nap, útban a reptér felé egy sarki bisztróban reggeliztünk. Kávé és croissant, eredeti francia, isteni finom. (Amúgy az a croissant, amit itthon lehet kapni, fölöttébb hitvány próbálkozás az ottanihoz képest.) Kiültünk a teraszra, hogy még utoljára részesei legyünk a párizsi forgatagnak. Kicsit távolabb a metró feljáró mellett egy koldusasszony telepedett le. Egy férfi öltönyben, aktatáskával épp akkor tért be a bisztróba. Két croissant, két zacskóban és egy kávé volt nála, amikor kijött. Elmenőben az egyik zacskót odanyújtotta a koldusnak. Az asszony kezeit összekulcsolva nézett föl és hangosan köszönte.

Miután elfogyasztottuk páratlan reggelinket, eszünkbe jutott, hogy a hátizsákban van még egy alma, amit az útra tartogattunk. Összeszedelőzködtünk, előkotorásztuk az almát és odanyújtottuk az asszonynak. Az hálásan megköszönte: „Merci Madame!Au revoir!”

Jó érzés volt jót tenni! Megszaporáztuk lépteinket és mi is elköszöntünk Párizstól: Au revoir!

                                             “Párizsból, szeretettel!”

DSCN1642

 

Milánói randevú

Egy tavaszi hosszú hétvégére terveztük Milánó és környéke felfedezését. Autóval, kényelmesen, nem kötve menetrendhez. Ezt mindig jobban szerettük, csak egy baj van vele, sok idő elmegy az utazással. Kárpótlásul viszont körbejárhatjuk a comói tavat. Hazafelé a mesebeli Walt Disney-t is megihlető Neuschwanstein Kastélyt terveztük meglátogatni. 5 nap tömény aktív pihenés, felfedezés és nem utolsósorban felhőtlen családi szórakozás. Ezúttal Nagyit (anyukámat) is visszük, vele mindig vicces a nyaralás! Repülővel jönnek a gyerekek, Viki, Laca s a barátaik, Kriszti és Bogyó. Így ők nagy előnyt szereztek, már kora délelőtt Milánóban voltak. Néhány óra alatt felfedezték  a történelmi belvárost, majd megpihentek a Sempione parkban.

Délután mi is megérkeztünk Milánóba, a megbeszélés szerint találkoztunk a gyerekekkel, majd a szállodában lazítottunk egy kicsit, aztán elindultunk a felfedező útra. Úgy terveztük, a mai estét a Naviglinél töltjük, az olasz fiatalok kedvenc szórakozóhelyein. Szóval jó kis randevú lett ez a közös kirándulás

Miután felszálltunk a villamosra szembesültünk az első meglepetéssel. A villamosvezető két megálló után közölte, hogy itt most ebben a pillanatban manifesztálódik egy sztrájk, ő innentől egyetlen állomáson sem fog megállni, hanem egyenest a garázsba megy. Hogy nyomatékot adjon a bejelentésének, leszállt és kézzel átállította a váltókat, sejtettük, hogy nem viccel, mert mindenki leszállt és másik járgány után nézett. A helyiek egyébként teljesen nyugodtan vették tudomásul a sztrájkot, úgy tűnt, Milánóban ez a világ legtermészetesebb dolga, amivel naponta többször számolni kell. Az igaz, hogy én is olvastam néhány beszámolóban, hogy bizony, ez nagyon gyakran előfordul, de valahogy nem hittem el, hogy majd épp most és épp velünk történik meg.

Ebből tanultunk, mindenkinek figyelmébe ajánlom, érdemes a metró vonalak mentén szállást foglalni. Így biztosabban eljuthatunk Milánóban A-ból B-be.

No, de sebaj! Előfordul ilyesmi, amikor a szeleburdi család kirándulni megy. Némi tanakodás után kitaláltuk, hogyan tovább. Felszálltunk egy másik villamosra, ami a Porta Genova-ra tartott. Kis közjáték után sikerült eljutni a híres Navigli csatornához.

Rengeteg bár egymás után, teraszos kiülőkkel, mindegyik tele fiatalokkal, néhányan lazán ücsörögnek a kövön, zenélnek, zsong a környék. A bárokban este 6-tól Happy Hour van, tehát egy pohár italhoz (8-10 Euro) svédasztalos formában mediterrán finomságok, nassolni valók, sőt még tészták és sütemények is fogyaszthatók. Minden bárban más-más a kínálat, a sós mogyitól az almás pitéig, érdemes végigjárni! A csúcs a fésűkagylóban tálalt tenger gyümölcsei voltak.

Találtunk egy szimpatikus helyet, ahol heten hét-féle koktélt ittunk, mindent megkóstoltunk, a legjobb tésztákból repetáztunk.

 

 

 

Nagyi is élvezte a koktélozást!

Az utolsó ital úgy látom, mindenkit  elvarázsolt.

 

Az estét sétával folytattuk, Porta Ticinese, San Lorenzo templom és előtte a híres oszlopsor, a Colonna. Hangulatos tér a régi római kori oszlopokkal.

 A sarkon van a legjobb olasz fagyizó, a Grom. Ők arról híresek, hogy semmilyen mesterséges ízesítő  és színező anyagot nem használnak, minden szigorúan természetes és csakis magas minőségű alapanyagból készül. Kicsit drága (2,50), de nagyon finom!Azért mondom, hogy csak kicsit, mert van egy másik fincsi fagyi a Dóm téren, a Cioccolat Taliani. ugyanaz a minőség, de itt már 3 Euro egy gombóc.

Lassan besötétedett, hát megkerestük a legközelebbi metró megállót és akkor jött a nap következő meglepetése. Egy idős úr nagyon kedvesen útbaigazított bennünket, de hozzátette, hogy a metrót ne várjuk, mert ünnepnapon csak 6-ig jár! Épp május 1. volt! Hát, mit mondjak, nem örültünk neki.

Se metró, se busz, se villamos, de még egy nyavalyás taxi sem jött, közben késő este lett. Ott álltunk heten Milánó közepén, kb. 10 km-re a szállásunktól. Nem volt jó érzés. Több, mint fél óra múlva tudtunk taxit fogni, de csak a fele társaságnak, aztán végül sikerült a másik felének is.

Hát ez a nap kalandosra sikerült, emlékezetes marad sokáig!

Másnap reggel megint nyakunkba vettük a várost, izgalmas programra készültünk.

A Milánói Dóm megmászása volt a cél. Már nagyon régóta vártam ezt a pillanatot, hisz olyan fura, olyan különleges dolog egy hatalmas székesegyház tetején sétálgatni. Méghozzá a római Szent Péter Bazilika és gyanítom, a firenzei dóm után Itália harmadik legnagyobb temploma tetején! Először belül jártuk körbe, az egész építmény monumentális, tiszteletet parancsoló.

A tetőre jegyet kell váltani, a dóm mellett jobb oldalon van a jegyiroda. Lépcsőn mentünk fel, nem is olyan vészes, amúgy lifttel sem lehet egészen a tetejéig feljutni, néhány lépcső mindenkinek jut. Viszont lefele többnyire mindenki lifttel jöhet.

Hát odafent hátborzongató az érzés! Hatalmas márványtáblákon sétálgatsz, a 140 db kis csipkés torony között. A legrégebbit egy Mario Carelli nevű polgár végrendelete értelmében építették.

……mesés!

Több, mint 2000 szobor díszíti, lélegzetelállító alkotás. Látni kell, beszélni nem érdemes róla!  Fentről csodás képeket lehet készíteni.              

A Dóm környékén még sokáig nézelődtünk, mert elég nehéz innen elszakadni. Rengeteg turista bámészkodik a téren és  akik épp emiatt vannak itt, a sok szinesbőrű árus. Sokszor tolakodóak, rámenősek, üldöznek a portékáikkal. Hogy mit árulnak, azt nem is tudjuk pontosan, mert szinte menekülni kellett előlük. Kriszti és Viki jót szórakoztak ezen, de végül már csak azt hallottuk:

“Ne nézz rá! Menjünk!” Vagy azt, hogy: “Jaj, megint itt van egy!”

Csak az én anyukámat tudták elcsábítani, ő megállt, mosolygott és csodálkozva nézte őket! A fekete fiú  hosszan beszélt valamit, Nagyi persze egy kukkot sem értett belőle, aminek a vége az lett, hogy a semmitérő, madzagos karkötő egy szempillantás alatt a  csuklóján landolt. Nagyi udvariasan megköszönte és mosolyogva továbbment. A fiú meg hadonászva kiabált utána:

                              ” Signora, 1 Euro per favore!”

 Így hát vissza kellet szolgáltatni az értéktelen bóvlit, azonban  sokáig nem szomorkodtunk emiatt.

A térről nyílik aVictor Emanuel Galeria, a milánói divat háza, tele exkluzív üzletekkel.

Néhány kirakatban elképesztően drága holmik vigyorognak.


Ezzel párhuzamos utcában van egy pékség,(Panzerotti Luini, Via Santa Radegonda) ahol isteni finom fánkot, lángost és mindenféle sajttal, sonkával töltött egyebeket lehet kapni. Mindig hatalmas sorok kígyóznak az üzlet előtt, de nem kell sokat várni, nagyon gyorsan megy, és nem is drága!

Séta a parkban, aztán egy piacon, aztán egy kávézóban, majd egy pizzériában kötöttünk ki.

Mindenki evett egy igazi olasz pizzát, egy igazi kockás terítős olasz étteremben, igazi olasz vörösborral leöblítve.

 

 

Sötétedéskor még visszatértünk a Piazza Duomo-ra, hogy lássuk a város büszkeségét esti fényben.

Ezt sosem hagyjuk ki, mindig megéri a látvány!

Ezen a napon nem történt semmi gigszer, szerencsésen megérkeztünk a szállásra.

Dehogynem! Majd’ elfelejtettem! Az éjszaka közepén egy puffanásra riadtunk fel,nem találtuk a Nagyit. Az én anyukám vagyis a matrac ugyanis lecsúszott az ágyról, és azzal együtt ő is. Ezen olyan jót derültünk, hogy az álom is kiment a szemünkből!

Egyébként a Best Western Hotel-ben volt a szállásunk a Viale Annibale Butti-n. Nagyon szép, tiszta szobák, kedves személyzet. A reggeli külön figyelmet érdemel, minden nagyon finom és bőséges volt. Nagyi különösen élvezte a választékot és a minőséget és természetesen a mennyiséggel, mint cseppet sem elhanyagolható tényezővel maximálisan meg volt elégedve. Azzal viszont nem értett egyet, hogy pl. miért nem csomagolhatunk magunknak uzsira egy szendvicset?

Reggeli után elhagytuk Milánót, egy óra múlva már Comóban voltunk. A városka történelmi fő tere nagyon patinás, havas hegycsúcsok veszik körül s a jéghideg vizű tó. A funiculare, vagyis a fogaskerekű felvitt minket a Brunate hegyre. Innen egy árnyas gyalogösvényen lehet még feljebb jutni.

 

 

 

Különleges nyaralók, régi arisztokrata házak, címerekkel díszített kúriák, sorakoztak az út mellett. Kertjeikben több száz éves fenyők és különleges növények buja szövevénye díszlik.

 A mélyben a tó csillog, a távolban az Alpok havas csúcsai. Igazán szép!

 

Délután a tó partján autóztunk észak felé Menaggio-ig, itt kompra szálltunk és kikötöttünk Bellagio-ban. Májusban itt csodás a természet, minden virágzik, a narancsfák már megérlelték gyümölcseiket. Káprázatos ez a hely! A faluban volt a szállásunk a hegy tetején.

 

Nem volna rossz, ha minden nap erre a látványra  ébrednénk .

 

Reggel Lugano felé indultunk az Alpokon keresztül. 

Örülök, hogy ezt az irányt választottuk, mert ritkán lát az ember a természet szépségeiből ennyit egyszerre, egy helyen. Pálmafák és havas csúcsok!

Németországban a Neuschwanstein kastély a turisták kedvelt uticélja. Alig lehet bejutni, ezrével jönnek az emberek a világ minden tájáról, hogy lássák, mit épített Lajos, a “bolond király”.

Egy müncheni látogatásunk alkalmából már próbálkoztunk, de nem sikerült feljutni. Elképesztő, milyen turista áradat és milyen mítosz lengi körül a kastélyt. Aki valaha hallott róla, látni akarja, ahogy mi is. Most biztosra mentünk, megszerveztük. Miután kiderült, hogy egy pápai ismerősünk ott dolgozik, az ő segítségével már sikerült végre bejutni a titokzatos kastélyba. Ezúton is köszönet Reninek érte!

Külső megjelenése és a környezete valóban csodálatos. Belül is szájtátásra ad okot, de nem a szépsége miatt, hanem a túldíszítettség és az ott összehalmozott ízléstelen, giccses berendezés miatt. 

 II.Lajos élete és halála a mai napig talány. 1886. júniusában találtak rá a Stamberg tó sekély vizében. Mellette hevert  pszichiátere, Bernard von Gudden, aki tagja volt annak az orvoscsoportnak, amely hivatalosan is elmebeteggé nyilvánította. Vajon ki ölt meg, kit? Hivatalos adatok szerint II. Lajos, bajor király öngyilkos lett, de a körülmények miatt ezt sokan vitatják. Ennek ellenére a Wittelsbach család, a király leszármazottai mindeddig nem járultak hozzá a holttest exhumálásához.  

 Annyit  tudunk, hogy eszeveszetten rajongott Wagnerért, ami már beteges volt és talán a nemi identitásával is problémája volt. A kastély  berendezésében is a híres Wagner opera, a Lohengrin díszlete jelenik meg. 

Egy dolog viszont nyilvánvaló: a helyet nagyon jól kiválasztotta ennek a kastélynak. Élhetett volna békében ezen a varázslatos vidéken!

Gasztro- és sörtúra (Brüsszel és Antwerpen)

Néhány évvel ezelőtt Antwerpenben jártunk. Épp egy szombati napon, amikor nagy piac volt, nem is akármilyen. Ugyanis itt mindent meg lehet kóstolni mielőtt megveszed. Ezt egyébként Katitól, egy Antwerpenben élő magyar lánytól tudtuk meg, akivel együtt utaztunk a vonaton. Egy óra alatt – míg a vonat Antwerpenbe ért – olyan sok érdekességet (no meg fontos infót) tudtunk meg tőle, amit nem lehet az útikönyvekből kiolvasni. Ezúton is köszönet érte!

A piacnak a Theaterplein ad otthont. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere.DSC_0204

 

DSCN6989

tulipántulipán1

 

Tavaszi virágok, egzotikus gyümölcsök, isteni finom, édes mandarinok, mini banánok, kandírozott gyümölcsök kagylók, osztrigák, zöldségek, fűszerek, bogyók, magvak, kolbászok, sajtok, és az elmaradhatatlan pesztók elképesztő választékban. Hihetetlen mennyiségben és persze minőségben.

brüsszel 065Olajbogyóból pl. legalább 20 féle különböző fajtájú és ízesítésű, a fokhagymás zöld fűszerestől az aszalt vörösborosig, pesztóból meg szinte megszámlálhatatlan a kínálat. (Én 28-ig tudtam követni.)

 

brüsszel 072

 

Itt kóstoltam életemben először kenguru kolbászt, meg kell hagyni, nagyon finom!

brüsszel 073

Szóval, ez egy csodás látvány, ínyenc falatokkal, nem szabad kihagyni!!! A pultok előtt egy hatalmas  kosár tele összedarabolt kenyérrel, ami a kóstoláshoz kell.

brüsszel 076

A kínáló asztalok körül helyiek, turisták, és gyerekek tobzódnak, igazán érdekes látvány. Mondanom sem kell, a nagy kosár egy óra alatt teljesen kiürült, természetesen újratöltötték.

DSCN6982DSCN6984

Mi magyarok ezt elképzelni sem tudjuk, hogy itt a kóstolásnak milyen kultúrája van. Először félve nyúltunk a kínálathoz, mintha ez nem volna természetes, merthogy ez nem illik.Talán észre is vette az egyik arab kereskedő, mert egyszer csak felkapott egy darab kenyeret, belemártotta a pesztóba és felém nyújtotta. Mosolygott és még mondott hozzá valamit, aztán kínálta a következőt.

DSCN6986

Miután jól megreggeliztünk, vásároltunk néhány félét a legjobb pesztókból (némi frusztrációval,mert még így sem biztos, hogy a legfinomabbakat sikerült kihorgászni az elképesztő kínálatból, hiszen volt még jó pár, amit nem tudtunk megkóstolni, de íme néhány fantasztikusan jó tipp: avokádókrém, tormás céklakrém, házi mustár, bazsalikomos pesztó extra parmezánnal, szárított paradicsom fekete olivával, és még sokan mások)!

Mese nincs, újra el kell látogatni Antwerpenbe!

DSCN7097

DSCN7093

DSC_0187

A következő napon keresztül-kasul bejártuk a történelmi belvárost, a gyémántnegyedet, a kikötőt, a gyönyörű paloták, templomok, mind lenyűgöző építészeti alkotások. Mindezt még madártávlatból issikerült megnézni a központi pályaudvar előtt felállított óriáskerékről, miután Orsika leküzdötte azt a fránya tériszonyát, ami időnként rátör ilyen helyzetekben. Megéri a látvány, mindössze 5 Euróért!

DSCN7057

DSCN7157

 

 

 

 

……és itt a magasban

 

DSCN7160

 

 

 

 

 

……hát nem olyan jó!

DSCN7163

 

 

 

 

…még fél perc

 

DSCN7164

 

 

 

 

…és vége!!!

Sétáltunk a legnagyobb bevásárló utcán, a Meir-en, Mondják, hogy Antwerpen a divat fővárosa, s ha még nem vettél az idén csizmát, akkor ott fogsz, és ha már vettél, majd fogsz venni még egyet. Hát ezt mi csak pénzszűke miatt nem tettük meg, de vérzett a szívünk.

DSCN6998

 

 

 

 

…magányos utcazenészek

DSCN6997

Van egy másik próbatétel, miszerint itt ezer százalék, hogy miután megkóstoltad, meg fogod szeretni a sört. Na, majd csak figyeljetek, mi aztán nem leszünk sörivók! Orsi pl. életében nem itta meg a sört, én meg ha tehetem, elkerülöm! Na jó, azért egy Kriek Cherry-t majd holnap megkóstolunk! Még aznap a tavaszi napsütésben egy söröző teraszán ülve hideg meggysör mellett megállapítottuk, hogy ez egy  csodás nap és Antwerpen nagyon klassz hely.

DSCN7128

DSCN7126

És mi nagyon-nagyon szeretjük a sört!

Másnap elvonatoztunk Brugge-be. Igazi ékszerdoboz tárult elénk.

DSCN7234

 

Szűk, macskaköves utcácskák, jellegzetes házak kovácsoltvas cégérrel, apró üzletek, templomok. Egyik legszebb meseváros Belgiumban.

DSCN7173

DSCN7242

A Grote Markt, a városka főtere a színes tulipánokkal egy igazi gyöngyszem, az egész együtt olyan, mint egy mesekönyv. Erre mondják, hogy ezt nem szabad kihagyni,

ezt látni kell, mert csodaszép!

 

DSCN7270DSCN7240

 

És a sör itt is nagyon finom!

 

 

Hát így esett, hogy két év múlva ismét Belgiumba tévedtünk… Most adtunk egy esélyt Brüsszelnek is. Nem bántuk meg.

Két év múlva..

  1. nap Brüsszel

Reggel 6-kor indult a gép, 7,40-kor landolt. 9-kor már a Wizz  air transzferrel Brüsszelben voltunk. A Grand Place a városháza díszes épületeivel magával ragadó!

DSC_0069

DSC_0051

DSC_0068

brüsszel 063

Működik itt egy élő webkamera, a megbeszélt időpontban integettünk az otthoniaknak! Nehéz továbbállni, különösen akkor, ha tudod, hogy a kislányod otthon a számítógép előtt látja, milyen hevesen integetsz, és dobálod a puszikat. Hogy a járókelők mit gondoltak a téren, azt nem részletezem. Ezt már egy ideje több-kevesebb sikerrel műveljük, nagyon klassz érzés ez a virtuális kapcsolat!

DSC_0021

 

Szóval továbbállunk, mert van még más látnivaló is. A pisilő kisfiú (Manneken Pis) egy miniatűrnek tűnik ( 58cm), ezért különösképpen bájos. Most épp egy focista mezben díszeleg, de ezt naponta változtatják.

 

Óriás változata a környező csokiboltokban látható.

DSC_0026

Itt nagyom finom waffelt sütnek, vastag, ropogós, belül mégis isteni puha! És mellékesen kifejezetten olcsó, csupán 1 €, ami itt Belgiumban ritkaság!

A turisták mégis elcsábulnak a tejszínhabos, epres, csokis csodák látványától, ezért pénztárcát nem kímélve kiadnak érte 5,50-et, de aztán megfogadják, hogy ezentúl csakis natúr waffelt fognak kérni.

Nem kell rá tejszínhab, csak úgy feltét nélkül, hogy érezd az ízét! Remek!

DSC_0033

 

brüsszel 039

Aztán később csokiba mártott eperért még benézhetsz a szomszédba!

DSC_0029DSC_0030

A Galéria Royales Saint Hubert csarnokában elit üzletek, csokiboltokkal, néhány kávézóval fűszerezve kellemes időtöltés a helyiek körében.

DSC_0109

A galériából jobbra a Rue Gréty-n jó néhány kiülős éttermet találunk, ahol erősen invitálják a turistákat egy ebédre. A menü választékos, 10 euróért jól lehet lakni és még sör vagy bor is jár hozzá.

1426881680605

DSC_0070

Van itt egy kis zsákutca,( Impasse de la Fidélité) ahol megtaláljuk a pisilő kislányt (Jeanneke-Pis).

DSC_0076

 

 

Fricska a művészetnek. Érdemes megnézni, jót derültünk rajta. Aranyos.

brüsszel 048

Ugyanitt található a város legjobb sörözője, a Delirium Cafe. Talán sokan ismerik a rózsaszín elefántos cégtáblát. Messze földről híres a csapolt söreik választéka.

DSC_0107

Megjegyzem, én nem szeretem a sört, itthon egyáltalán nem iszom, inkább boros vagyok. Ezért nem hittem, hogy nagy élvezet lesz számomra a sörözés Belgiumban. De íme, soha ne tegyünk előre könnyelmű kijelentéseket, főleg ne ítélkezzünk, amíg valamit ki nem próbáltunk!

DSC_0088

Vannak itt fincsi gyümölcsös sörök, meggyes, málnás, őszibarackos, almás, ananászos, kókuszos, grapefruitos, mind nagyon-nagyon finomak. A Delirium Red Cherry (8%-os) és a Pink Killer (ez a grapefruitos isteni, 5,4%), no meg a Floris Pomme (üdítő 3,6% alma) fantasztikusak!

DSC_0082

És hát ennyi fért bele a kóstolásba, mert azért elég ütősek a 8- 12%-osak. (Delirium tremens,Rader Ambree, Guillotine Bitter és társai)

DSC_0089

A hely nagyon hangulatos, régi sörfőzőből felhasznált berendezéssel, szinte az összes fellelhető belga sör cégére megtalálható falakon és a plafonon.

 

DSC_0086

Itt több, mint 2000 féle sörből válogathatsz. “Hihetetlen, de élmény!”  És ehhez még hozzájárult a pultos fiú, aki elkápráztatott bennünket zsonglőrmutatványával! Érti a dolgát, nem igaz?

brüsszel 102

brüsszel 103

DSC_0105

 

 

Halk jazz zene szól, igazi élvezet. Nem jó innen elmenni! No, de muszáj!

 

A galérián keresztül juthatunk a központi pályaudvarhoz, majd pár lépés felfelé egy dombra, a legszebb kilátást nyújtó Mont des Arts-ra, ahonnan szép időben remek fotókat készíthetünk Brüsszelről.

DSC_0126

Innen már látható a Királyi Palota.

DSC_0134

Majd a parkon keresztül sétálva kb. 800 m az Európai Unió épületegyüttese. Megnéztük a Parlamentáriumot, amely ingyenesen látogatható. Érdemes itt eltölteni 1 órát, nagyon széleskörű információkat ad az Unió és a Parlament működéséről.(Magyar nyelvű audio-guide is van.)

DSC_0144
DSC_0157

Innen 200 méterre található a Brüsszeli Természettudományi Múzeum, ha már itt vagyunk, “Ne hagyjuk ki!”-felkiáltással megnéztük.

DSC_0169

Van itt 4 emelet, egy kicsit kaotikus, rengeteg dinoszaurusz csontváz. Szép gyűjtemény, de mi már nagyon fáradtak voltunk és 7-kor indult a vonatunk Antwerpenbe. Utazáshoz egy fontos infó:hétvégén (péntek 19 órától) a vonatokon Belgiumban 50%-os kedvezménnyel lehet utazni az interneten vásárolt jeggyel. Menetrend és árak itt találhatók.

9-kor már az Antwerpen City Center hotelben, a világ legkényelmesebb ágyában az igazak álmát aludtuk.

  1. nap Antwerpen

Szombat lévén biztos program a piac. Minden ugyanúgy történt, mint 2 évvel ezelőtt, még az árusokat is megismertem. Jó érzés volt. Az egyik asztalon fekete gyászkeretben egy kép, 62 éves férfi, gyászjelentés, virágcsokor. Őrá nem emlékszem, de a közösségnek bizonyosan nagyon hiányzik. Gyűlik az asztalon a sok virág. Rossz érzés volt. Végigjártuk a sorokat, semmi sem változott.

brüsszel 077

Ugyanúgy kipakolták a kóstolókat, a kenyérrel telt kosarakat. Sikerült újabb pesztókat kipróbálni, de a kedvencem továbbra is az extra parmezános bazsalikomos.
DSC_0212

brüsszel 074

Az olasz pennék, raviolik, mindenfélével töltött száraz tészták, több színben és ízben sorakoztak egy asztalon.  Csak az a baj, hogy nem  vásárolhattam egyikből sem, a kézipoggyász  már tele van csokival!

Rengeteg kagyló, osztriga, mindenféle tengeri herkentyű volt kirakva, sült hal illata terjengett a levegőben. Ínycsiklandozó!

DSC_0108

Többször megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy kipróbálom az osztrigát. Most itt az alkalom,frissen gusztusosan, citrommal. Méghozzá pezsgővel! Hát nem sikerült! Nem volt hozzá bátorságom. Talán majd legközelebb. Tehát nyomós okom van rá, hogy újra szervezzünk egy antwerpeni kirándulást!

Végigsétáltunk a Meir-en, ami épp olyan, mint a budapesti Váci utca. Itt is gyönyörű épületek sorakoznak drága üzletekkel.

1426974875836

 

 

 

 

…a fiú még mindig zenél, de már nem egyedül!

 

DSCN7156

 

 

 

A központi pályaudvar kívül-belül a legszebb, amit valaha láttunk.

 

A Miasszonyunk templom, Notre Dame vagy, ahogy ők mondják: Onze-Lieve-Vrouwekerk  a Groenplaats-on csodaszép!

1426974875246

A Grote Markt-on a Városháza emelkedik ki szépségével. Középen a város nevének keletkezésére emlékeztető követ hajító szobor, a Silvius Brabo-szökőkút. (Hand Werfen=kéz dobás)

1426974864790

Márc.21-én tartják a termékenységnek és a tavasz kezdetének ünnepét. Akik ezen a napon házasodnak össze, részt vesznek egy hagyományőrző mulatságon. Az asszonyok népviseletben jönnek nagy kosárral, amely tele van fekete kagylóval.

DSC_0252

DSC_0248

1426940891909

 

A fiatalok körbetáncolják az ifjú párt, a város öreg matrózai énekelnek, tangóharmonikáznak. A jó hangulat biztosított, a hideg ellenére (épp havazásra váltott a szemerkélő eső) sokáig maradtunk.

Szegény menyasszony és a násznép is nagyon fázott! Nem túl jó tavaszkezdetnek a hóesés! Minden esetre megható jelenet volt, az ifjú ara nagyon sírt. Zokogott és vacogott.

Örültem, hogy részesei lehettünk egy városi rendezvénynek, egy esküvőnek s a hagyománynak. Úgy tűnt, épp most Andersen figurái elevenednek meg és lépnek ki egy mesekönyv lapjaiból.

1426940888982

1426940890327

Este megint elsétátunk a Grote Markt-ra. Azt gondolom, minden város más arcát mutatja nappal és mást éjjel. Csodaszép képeket készítettünk. A hideg ellenére nagyon sok ember volt az utcákon. Mit számít a zord idő, ha van a sarkon egy jó kis söröző, ahol meg lehet melegedni?

DSC_0303

1426974874616

DSC_0344

A mi kocsmánk a Groenplaats 15. szám alatt a sarkon volt. A neve Cafe’t Bolleke. Úgy választottunk, hogy élvezhessük a szép kilátást az Onze-Lieve-Vrouwekerk-re.

DSC_0343

1426974861178

A templom az esti hidegben meleg, aranysárga fényben tündökölt. A sörözőben minden asztalon gyertya, halk zene, igazi romantikus hely.

Igencsak gyatra angol tudással próbáltam előadni a kívánságunkat, mely szerint egy könnyű gyümölcsös és egy komolyabb erősebb sörre vágyunk. Jól esett, hogy ennek ellenére a lány a pult mögött nagyon kedves, türelmes és maximálisan segítőkész volt.

 

A sör itt is remek volt. Annyira, hogy még egyet kértünk. Ekkor jött az este meglepetése: kiderült, hogy Zsófi, aki a kocsmában dolgozik, éppen földink, 30 éves, alig több, mint egy éve él Antwerpenben és már perfekt beszél flamandul.

DSC_0339

Szóval, a Cafe’t Bolleke a legjobb kocsma Antwerpenben.

Jó sör van és klassz csaj van a pult mögött!!!!!

  1. nap ismét Brüsszel

Miután Antwerpenben reggelizőhelyet kerestünk, kiderült, hogy vasárnap is ugyanolyan piac van, mint szombaton.

brüsszel 068

Ismét végigjártuk a kínálatot, közben megvettük a vásárfiát. A kolbászokból 4-5 félét válogattunk, igazi házi, ízletes csemege.

DSC_0203

Kóstolás után már nem kellett reggeliznünk. Elvonatoztunk Brüsszelbe, hogy még utoljára igyunk egy-két  meggyes csodát!

A központi pályaudvar közelében van egy söröző, amit szintén érdemes felkeresni. A galéria kijáratánál található jobbra: Á la MortSubite.

DSC_0116

Gyönyörű épület, belül is nagyon szép, gazdagon díszített. 1911-ben építtette egy bankár, aki rájött, hogy az ügyfeleket szórakoztatni kell, amíg várnak a váltóikra.

brüsszel 083

A ház saját sörét, a Mort Subite Kriek-t

választottuk.Aztán elindultunk a Brüsszel Midi Pályaudvar felé. Ezen a napon kicsit jobb idő lett, napsütés is volt, így a séta sokkal kellemesebbre sikerült.

A pisilő kisfiúnál még megálltunk, mára levetkőztették, tündökölhetett meztelen valójában.

pisilőfiú

A ruhákat előre meghatározott „menetrend” szerint cserélik, amelyet a Manneken Pis barátai nevű nonprofit szervezet állít össze. Az öltöztetési ceremóniát gyakran rézfúvós zenekar kíséri. Amikor az öltöztetés befejeztével újraindítják a vizet, előfordul, hogy a nagy nyomás miatt a vízsugár messzebbre visz és a közel állókat lespricceli, a közönség általános derültségére.

Még egy waffel, sőt kettő, de szigorúan natúr! Amúgy az íze a mi kürtős kalácsunkhoz hasonlít. Becsomagolva 4 db az otthoniaknak. Biztosan örülni fognak neki!

20 perc séta és már a Midinél vagyunk. Még egy meglepi: a pályaudvar mellett szintén van egy piac vasárnaponként.

brüsszel 119

Mi már csak a romokat láttuk, rengeteg szemét, zölsdég-gyümölcs maradék, hajléktalanok és szemetes autók takarítanak. Pár óra múlva nyoma sem marad.

 

 

Transzfer a reptérre, 19,30-kor felszállt a gépünk.

Sokan azt mondják, Brüsszel nem tartogat túl sok látnivalót. Ezt lehet vitatni, de egy dolog biztos, minden percét élveztük és nem fogjuk elfelejteni egyhamar. És ott van még Gent. Vajon ott is ugyanolyan finom a sör és a csoki?

brüsszel 058